Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Djurgården är rätt lag på rätt plats

Om det blev drama, ja det var ju Djurgården som spelade, skriver Johan Esk.
Om det blev drama, ja det var ju Djurgården som spelade, skriver Johan Esk. Foto: Christine Olsson/TT

Krönika. Det är fem år sedan – men nu är dramalaget Djurgården klart för SM-kvartsfinal i ishockey.

Igen. Till slut.

Det är rätt lag på rätt plats.

Kvartsfinal är den del av slutspelet där de åtta bästa ska bli fyra. Under vissa delar av Djurgårdens ishockeyhistoria har laget åkt genom den delen av slutspelet på en skena men nu kändes det som läge att förklara förutsättningarna.

Det var ju så länge sedan.

Nu får Djurgården vila en hel dag innan det är på't igen. Frölunda. Tabelltvåan. Given utgång? Inte alls.

Det är 2–2 i säsongens inbördes möten. Det är allt, precis allt, att vinna för Djurgården och det kommer vara en djurgårdspublik som testar taket på Hovet.

Och hur det än går har Hans Särkijärvi slutat sin sista (???) omgång som tränare med att ta klubben från allsvenskan till kvartsfinal – minst.

För nästan exakt sex månader efter seriepremiären stod mesta och näst mesta mästarna framme vid säsongens vägskäl.

Vinna eller försvinna. Fortsatt säsong eller semester.

Och framför allt: njuta eller knäckas av pressen.

Den mentala matchen i matchen Djurgården–Brynäs var det mest spännande inför den tredje och avgörande åttondelen.

Sportchef Joakim Eriksson sade i jumbotronen före nedsläpp att han hoppades att Djurgårdens unga lag skulle gilla utmaningen. Djurgården hade 15 ombytta 90-talister men Brynäs kom knappast med ett veteranlag, 12 spelare i truppen är födda på 90-talet.

Djurgården kom med bättre tabellplacering och hemmapublik och hade tappat sin 1–0-ledning i matchserien och faran var att laget skulle rusa ut genom den där järnkaminen och in på isen och rakt in i matchen utan tanke på konsekvenser.

Men Brynäs hade lika mycket att förlora och Djurgården inledde matchen på rätt våglängd.

Radade upp målchanser men hetsade inte upp sig när lägena brändes.

Brynäs hetsade inte heller upp sig trots spelunderläget. Utvisningarna laget åkte på hjälpte laget att få ordning på försvarsspelet.

När Brynäs fick sitt första numerära överläge åkte garden ner. Djurgårdens Robin Alvarez slet sig fram, slets ner och Matt Anderson satte iskallt straffen.

Det är såna här matcher, där anspänningen drivs upp, som lätt får spelare att ta det ödesdigra steget från tänd till övertänd.

Nästan alla gånger i livet ska man hjälpa sina närmaste men det finns lägen i idrottslivet när man bara ska sköta sitt. Typexemplet är när medspelare krigar om pucken i hörnet och man har en spelare att ha koll på i närheten av egna målet.

Så var förutsättningarna när Brynäs Nick Johnson lämnades ensam framför mål och gjorde 1–1. Målet lyfte Brynäs, chockade Djurgården och när Jacob Blomqvist lika enkelt som bra dunkade in 1–2 var Djurgården i gungning.

Käm-pa!

Djur-går-den!

Vrålade publiken och herrejösses vad Djurgården kämpade.

Brynäs hade sin bästa period i matchen, det var farligt varje gång laget var inne i anfallszon men Djurgården fortsatte att ösa på framåt så fort lägen öppnades och där – precis mitt i matchen – stod en hel säsong på spel.

Linus Hultström är en back som vet hur man avslutar och 10.46 in i andra perioden klappade han in 2–2 och föll ned på knä. En spontan målgest. Den sade allt om målets betydelse.

Marcus Sörensen gav Djurgården ledningen igen och i andra perioden allra sista minut var Brynäs dränerat på energi. Som ett skadeskjutet djur. Djurgården var rovdjuret som fått vittring och pumpade på och innan perioden var över gjorde Hultström sitt andra mål på mindre än två minuter.

1–2 hade blivit 4–2.

Laget som varit på väg att säga tack och hej till ”Säcken” som tränare var plötsligt en bra bit på väg mot väg Göteborg och kvartsfinal mot Frölunda.

Det avgörande steget togs av Emil Lundberg i början av tredje.

Skär för skär närmade han sig målet från egen blå linje, sekund för sekund gick. Klockan närmade sig halv tio på kvällen och det var dags att bli hjälte tyckte Emil och tryckte in 5–2.

Om det ändå blev ett drama? Ja, det var ju Djurgården som spelade.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.