Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Öka takten (i) sista kvarten, Tre Kronor

Foto: Janerik Henriksson/TT

Kvartsfinal i ishockey-VM och det är läge att damma av och göra om en fotbollsklassiker:

Öka takten (i) sista kvarten, Tre Kronor.

Det händer att elitidrotten blir så simpel i sina förutsättningar att den nästan känns charmigt banal.

En kvartsfinal i ett ishockey-VM är ett tydligt exempel.

Efter en transportsträcka som kan vara skumpig men trots allt är en transportsträcka ska allt plötsligt avgöras. Skyddsnäten dras undan.

En seger och Sverige är där laget ska vara med den här truppen.

En förlust och Sveriges förbundskapten Rikard Grönborg har ett misslyckande (World Cup) och ett fiasko med sig från sina två första turneringar.

Så enkla är förutsättningarna.

Statistiskt är Schweiz en drömmotståndare och statistik och ishockey ska man inte dribbla bort. Det är bara att titta på hur det numera brukar se ut för Sverige mot Ryssland och Kanada.

Sportsligt finns det all anledning att frukta Schweiz. Laget har slagit Kanada och Tjeckien och borde ha vunnit mot Finland men föll i förlängning.

Schweiz har imponerat efter sina förutsättningar.

Det har inte Sverige gjort.   

Sverige-Schweiz är den ena av torsdagens två sista kvartar och det är enkelt att se vad Sveriges nyckel är. Takten, tempot, farten i det egna spelet måste ökas mot hur det varit i de två matcherna laget spelat sedan truppen blev komplett.

Två matcher är ingen evighet för att spela ihop ett lag men för ett hockeylandslag är det normalt och testerna mot Danmark och Slovakien har hunnit visa vad laget har och saknar.

Laget har en lysande kedja med evigt tandskyddstuggande teknikern William Nylander, den spelintelligente Nicklas Bäckström och motorn Oscar Lindberg.

Laget har en dålig vana att dras ner i motståndarnas tempo.

Det har klagats på resan från Köln till Paris, på isen i Paris och på domarna.

Minst klagande har hörts från spelarna och det är som det ska vara. De är vana vid resor kors och tvärs för att klara NHL-schemat. De är vana vid isar som har svårt att klara värmen när publiken når 20 000-strecket. De kanske inte är vana vid den här domarnivån men de inser att det där är fel fokus.

Fokus måste vara att dra upp tempot och inte dra på sig lika många utvisningar. 12–4, 8–4 har Sverige ”vunnit” utvisningarna med i antalet minuter de två senaste matcherna.

Den enda utvisning som kan ursäktas är den där kalkonhändelsen när svenska laget beordrades att vänta i omklädningsrummet för att isen skulle frysa. Sedan fick Sverige två minuter för att laget var för sent ut.

Resten av utvisningarna har handlat om slarv, dålig skärpa och – där också – för dåligt tempo i spelet.

Läs mer: DN:s Malin Fransson tippar kvartsfinalerna

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.