Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 17:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/jubilerande-veteranen-vi-fokuserade-pa-fel-saker/

Ishockey

Jubilerande veteranen: ”Vi fokuserade på fel saker”

Forwarden Loui Eriksson och förbundskaptenen Rikard Grönborg är överens om att de svenska spelarna stundtals fokuserade på fel saker i premiärmatchen. Foto: Joel Marklund/ BIldbyrån

BRATISLAVA. Tre Kronors veteran Loui Eriksson blickar hellre framåt mot söndagens match mot Italien än bakåt mot premiärförlusten.

Men 33-åringen vet vad som inte fungerade i VM-premiären mot Tjeckien.

– Vi spelade dem i händerna. De fick för mycket tid att åka in med pucken, vända upp och hitta de där insticken mot mål, säger han.

Rätta artikel

– Samtidigt ska man vara ärlig och säga att Tjeckien gjorde det bra, och hade publiken med sig, medan vi under delar av matchen inte riktigt spelade som vi skulle.

Mindre än ett dygn efter fredagskvällens 5–2-förlust mot Tjeckien var Tre Kronors spelare tillbaka på isen för ett träningspass som pågick i drygt en timme.

Före träningen hade spelare och ledare analyserat premiärmatchen, och Loui Eriksson håller med förbundskapten Rikard Grönborg om att det stundtals var lite för heta känslor på isen.

– När vi kollade igenom matchen syntes det att vi ibland fokuserade på fel saker, vilket gav dem energi. Det är något som vi måste lära oss av, säger han.

– Det är alltid surt att förlora, men man ska komma ihåg att det här bara var den första matchen.

Årets VM-turnering är en jubileumsturnering för Vancouvers 33-årige forward.

I år är tio år sedan Loui Eriksson VM-debuterade, ett VM som slutade med en bronsmedalj.

– Det är klart att man var mer nervös då än nu. Spela ett VM var något som man ha drömt om sedan man var liten, och att få den där första chansen var stort, minns han med ett leende.

Tio år senare har han fem VM och två OS på meritlistan. Största ögonblicket i landslagskarriären kom 2013 när han fick vara med och spela hem ett VM-guld i Stockholm.

– Jag vill gärna vara med och vinna en gång till för det var otroligt kul, säger Loui Eriksson.

När han för tio år sedan var en något nervös debutant är han i dag en rutinerad man som gärna bistår med råd till VM-truppens yngre spelare.

– Självklart får de gärna fråga mig om saker, men dagens unga spelare är så otroligt skickliga att de klarar sig rätt bra på egen hand, säger han med ett nytt leende.

Om premiären mot Tjeckien blev en riktig tuff utmaning, är det betydligt enklare motstånd som väntar Tre Kronor i den andra matchen i VM-staden Bratislava.

På söndag eftermiddag möter Sverige Italien. 

Italien, som aldrig har vunnit över Tre Kronor i mästerskapssammanhang, förlorade sin premiärmatch mot Schweiz med 9–0.