Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Junior fixade tre poäng för Brynäs

Lucas Carlsson jublar efter sitt 1–0-mål.
Lucas Carlsson jublar efter sitt 1–0-mål. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Lucas Carlsson spelade inte en enda sekund under de 20 första matcherna. Sedan gav alla backskadorna talangen hans livs chans. Och som artonåringen tog den:

– Jag har fått mycket förtroende av tränarna och har fått mycket självförtroende av det. Så det går bra nu! Det är riktigt kul att spela, säger han som visade vägen till torsdagens 2–1-seger mot Karlskrona.

Lucas Carlsson inledde säsongen som nionde back och skulle så sakteliga slussas in i SHL-laget.

Men skador på tunga backar som Simon Bertilsson och Anssi Salmela öppnade luckor som artonåringen bara hade kunnat drömma om.

När Salmela klev av efter en halv period mot Färjestad den 25 november byttes den tilltänkta mjukstarten på säsongen – bara några enstaka byten – ut mot hetluften och en istid på 18 minuter och 44 sekunder.

Sedan dess har allt rullat på.

– Så är det. Skador dyker upp, andra får chansen och Lucas har tagit sin chans fullt ut. Han har väl mycket att lära i och med att han är så ung men han är rätt så komplett som back redan nu. Har bra spelsinne, bra skott och bra bedömningar i spelet hela tiden. Han har hela registret och kommer utveckla det ännu mer, säger assisterande Brynästränaren Tommy Sjödin.

Den förre backikonen i klubben tvekade aldrig att lägga en stor tung roll på en artonårings axlar:
– Nämen han har haft stora roller hela tiden i sin karriär, så han är van vid att ta en stor roll. Han bygger bara vidare på det nu.

Och Carlsson, som endast snittade tre minuters istid per match förra säsongen, har under vintern blivit ordinarie på backen.

Han gjorde även sitt första SHL-mål i karriären borta mot Karlskrona den 27 januari.
När Brynäs tog emot just Karlskrona för fjärde mötet lagen emellan kom fullträff nummer två.

Carlssons tidiga 1–0-mål, ett dragskott efter tekning 3.56 in i första perioden – gav Brynäs ett grepp om matchen som de sedan inte släppte trots gästernas 2–1-reducering i slutet av tredje, då Ponthus Westerholm fått matchstraff för spearing.

– Jag gillar att ta ansvar, gillar den rollen. Jag tog chansen och spelade bra. Då fick jag fortsätta vara med. Sedan har ”Sjödda” och ”Bulan” berättat vad som gäller – att det går snabbare så man lär vara lite kvickare i huvudet här. Man måste ta snabbare beslut. Det tog jag med mig in och det gjorde att jag kunde ta en plats, säger Lucas Carlsson.

Känner du dig som en junior eller en ordinarie spelare?

– I början kände jag mig som en junior och tog en del konstiga beslut men man lär sig ju mer man är med så jag börjar väl känna mig mer och mer som en spelare i a-laget nu.