Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Kämpastarkt Djurgården räckte inte till

Spencer Abbott jublar efter sitt 2–1 bakom Djurgårdens målvakt Mikael Tellqvist
Spencer Abbott jublar efter sitt 2–1 bakom Djurgårdens målvakt Mikael Tellqvist Foto: MATHIAS BERGELD

Hans Särkijärvi kallade serieledande Frölunda för blivande svenska mästare, men efter 2–3-förlusten i Göteborg konstaterade Djurgårdstränaren också att hans eget lag kan bli en obehaglig motståndare i slutspelet.

Särkijärvi medgav att uttalandet på presskonferensen, ”för att komma till Göteborg och möta blivande svenska mästarna tycker jag att vi gör en ganska bra period”, var lite skämtsamt sagt. Han konstaterade att Linköping och Skellefteå blir heta utmanare och lovade att hans eget lag vill ha ett ord med i laget. Det visade man i Scandinavium.

Målvakten Mikael Tellqvist höll med sin tränare.

– Frölunda är ett topplag i SHL, men spelar vi så här går inget lag säkert, sade Tellqvist efter en välspelad och underhållande tillställning inför dryg 11.000 åskådare.

Det var först när storspelande Djurgårdsveteranen lämnade sin kasse med 45 sekunder kvar att spela som Djurgården tvingades hissa vit flagg. Frölundabacken Oliver Lauridsen skickade in sitt första SHL-mål för säsongen till 3–1 med en lyftning från egen zon. Sedan hjälpte det inte att Marcus Sörensen reducerade med sju sekunder kvar. Det var för lite för sent.

Förlusten sved, men Tellqvist var ändå nöjd.

– Jag är stolt över grabbarna. Vi har många spelare under 25 och i dag tycker jag att våra unga spelare, till exempel Albin Lundin, Fredrik Forsberg och Emil Lundberg i fjärdefemman, gör det väldigt bra. Det är i sådana här matcher det gäller att visa sportchefen att det finns karaktär, sade 36-åringen, som höll nollan drygt halvvägs in i matchen.

Det krävdes boxplay 3-mot-5 för att den skulle spricka. Frölundakaptenen Joel Lundqvist grävde fram pucken till poängkungen Ryan Lasch och hans 13 mål för säsongen.

För Lundqvists var det 245:e assisten i Frölundatröjan genom tiderna och han är på god väg att ta sig in bland de tre bästa passningsläggarna i klubbens SHL-historia.

Efter målet fick Djurgården tillbaka det tryck man satte i första perioden och kvitteringen kom inte orättvist i tredje när Marcus Högström drog iväg ett skott som letade sig in vid Lasse Johanssons första stolpe.

Men glädjen blev kortvarig. Bara halvminuten senare styrde Spencer Abbot in det som kändes som det avgörande målet.

Det var en match som kunde ha slutat hur som helst och Frölundatränaren Roger Rönnberg kunde vara nöjd, särskilt som laget efter Skellefteås överraskande hemmaförlust mot Malmö återtog serieledningen.

– Djurgården är en motståndare där man hela tiden blir synad. Många matcher man kan åka runt och skaffa sig dåliga vanor, men inte mot Djurgården, sade Rönnberg och passade även han med en blinkning på att kalla sitt lag för mästare.

Särkijärvi, nöjd med sitt lags insats i stort, drog på smilbanden kring det som lät som förpostfäktning inför slutspelet.

– Det är nog många lag som skulle tycka det vore obehagligt att få möta oss, sade Djurgårdstränaren.

Matchbetyg: 3

En bra och underhållande SHL-kamp. Djurgården startade starkt med modigt bortaspel, men Frölunda tog över i andra perioden. Det kändes som att det här kunde ha gått lite hur som helst.

Matchens lirare
Joel Lundqvist, Frölunda. Lagkapten, grovjobbare, poängmakare.

Djurgårdskollen
Djurgårdspubliken gjorde läktarkampen jämn. Det var Twist&Shout så det sjöng om det.

!
Bästa skridskoåkarna i Scandinavium - pausunderhållande tjejerna i Team Surprise.