Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Karlskrona en match från att slå ut AIK

AIK:s Christian Sandberg och målvakt Robin Rahm deppar samtidigt som Karlskronaspelarna firar 2–0-målet.
AIK:s Christian Sandberg och målvakt Robin Rahm deppar samtidigt som Karlskronaspelarna firar 2–0-målet. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Efter en säsong kantad av förluster har SHL:s slagpåse Karlskrona blivit vinnare igen.

Efter seger med 2–0 över AIK på bortaplan i direktkvalet kan Blekingelaget fixa nytt kontrakt på påskdagen.

Karlskrona tog bara fem trepoängare på 52 matcher i SHL och många trodde att laget skulle få det jobbigt i kvalet mot allsvenska succélaget AIK.

Det har det bitvis också varit, men efter tredje segern på fyra kvalmatcher kan Karlskrona avgöra matchserien och säkra nytt kontrakt på hemmaplan på söndag.

AIK hade vunnit 27 av 30 matcher hemma på Hovet den här säsongen, och samtliga fyra hemmamatcher i kvalet mot Tingsryd och Karlskrona inför långfredagens fjärde final.

I den andra kvalmatchen, seger 2–1, mosade formligen AIK sina motståndare i första perioden.

Men den här gången saknades plötsligt all kraft och intensitet hos AIK-spelarna. Inte ens stödet från en fullsatt hemmaarena, 8.094 åskådare, hjälpte.

Karlskrona gjorde sin bästa inledningsperiod i kvalspelet och dominerade. Hade det inte varit för hemmamålvakten Robin Rahms storspel kunde Karlskrona ha avgjort matchen redan där.

Jimmy Andersson gjorde periodens enda mål sedan han fått friläge efter ett hopslag i mittzon. Rahm tvekade för en sekund innan han gick ut för att försöka hinna först på den förlupna pucken och Andersson kunde placera in 1–0.

– Vi kom ut mycket bättre än i de tidigare matcherna, så det känns som vi har bättre kontroll, sade Karlskronas forward Alexander Viklund till CMore i en pausintervju.

Viklund såg till att Karlskrona tog ett ännu fastare grepp när han distinkt sköt 2–0 i slutet av den andra perioden.

I den tredje perioden satsade AIK allt framåt, men då stod gästernas målvakt Johan Holmqvist i vägen. Han tog frilägen både från Malte Strömwall och Fredrik Hynning.

AIK får tillbaka stjärnforwarden Robin Kovacs efter den uppmärksammade avstängningen i nästa match. Men med 3–1-ledning har Karlskrona tre chanser att avgöra, till att börja med på söndag.