Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Karlskrona kvar i SHL – AIK utslaget

Jubel i Karlskrona efter att Riley Holzapfel gjort 3–0.
Jubel i Karlskrona efter att Riley Holzapfel gjort 3–0. Foto: Jonas Gustafsson/Bildbyrån

Seger med 4–1 och 4–1 i matcher.

Karlskronas debutsäsong i SHL blev en tung resa som superjumbo säsongen igenom men i likhet med många andra sagor slutade den lyckligt med ett förnyat kontrakt.

– Det är både en glädje och en lättnad, det är det vi krigat för under hela säsongen, säger Mattias Guter.

Trots att Karlskrona vann två av de tre första matcherna lagen emellan kändes lagets spel ängsligt och det var i mångt och mycket målvakten Johan Holmqvists spel som gjorde att inte AIK klev mot SHL. Men i match fyra senast på Hovet hände något. Karlskrona spelade helt plötsligt som det SHL-lag man är.

– Tidigare hade vi kommit in i deras spel men då spelade vi en solid hockey. Jag kände att nu avgör vi hemma, säger Guter.

Den första perioden var tempostark. Karlskrona höll för det mesta i taktpinnen men AIK vägrade att ge upp sin SHL-dröm och ställde om snabbt när tillfälle gavs. Bara de båda målvakterna, Johan Holmqvist i Karlskrona och Robin Rahm i AIK, såg till att det var mållöst i första paus.

Efter paus blev det dags för Karlskrona att ta tag i taktpinnen även målmässigt. AIK:s Tobias Ericsson fick vila i utvisningsbåset i fyra minuter efter en oaktsam klubba upp i ansiktet på Karlskronas Joachim Rohdin. Alexander Bergström var den Karlskronaspelare som var sist på pucken efter fint spel i numerärt överläge.

I slutet av perioden hade AIK en svårslagen möjlighet att utjämna. Spel fem mot tre i två minuter. Men Johan Holmqvist vägrade fortsatt att släppa någon puck förbi sig. När det stod klart att Karlskrona klarat det numerära underläget höll de stående ovationerna på att lyfta taket i hallen.

Två minuter in i tredje perioden blev SHL-lukten kring Karlskrona än starkare. Julien Brouilette sköt ett skott som Rahm i målet motade rakt ut i banan och Jimmy Andersson hade inga bekymmer med att sätta returen till utökad ledning. När sedan Riley Holzapfel några minuter senare satte trean var AIK ett besegrat lag.

Efter slutsignalen bröt jublet loss i hallen. Karlskrona är klart för en andra säsong i finrummet.

– Vi har haft god tro hela vägen. Skönt att slippa åka till Stockholm igen den här säsongen, säger skyttekungen Mattias Guter som spelar i Karlskrona även nästa säsong.

– Känns kul, vi har lärt oss mycket i år.