Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Karlskrona vann maratonmatch mot AIK

Foto: Anders Bjurö/Bildbyrån

En match blev nästan två.

Först strax före midnatt kom avgörandet i lördagens långa match mellan Karlskrona och AIK när Karlskronas Vjatjeslav Trukhno i den sjätte perioden gjorde segermålet.

Hemmalaget vann därmed den första matchen i direktkvalet till SHL med 3–2.

Kampen om platsen i SHL inleddes på lördagskvällen och duellen mellan Karlskrona och AIK i Karlskrona inleddes med ett riktigt drama som innehöll det mesta.

Oavgjort efter ordinarie tid, AIK:s Robin Kovacs fick matchstraff, lagkaptenen Christian Sandberg missade en straff, en skadad målvakt och i den femte förlängningsperioden gjorde en trasig jumbotron att matchen blev ytterligare fördröjd.

Lägg dessutom till att den långa matchen slet hårt på flera spelare som fick kämpa mot krampkänning så förstår ni kanske att det inte blev någon sprudlande hockey i förlängningsperioderna.

Men spänningen kunde ingen klaga på, och publiken fick se nästan två hockeymatcher för priset av en.

En minut innan lördagen förvandlas till söndag kom dock ett avgörande.

Karlskrona gjorde segermålet och vann matchen med 3–2.

Matchen blev totalt 110 minuter och 55 sekunder lång. Det är den åttonde längsta matchen hittills i svensk ishockey.

– Oavsett om det är förlust efter tre perioder eller efter sex så spelar det egentligen ingen roll, det är bäst av sju som gäller. Jag tycker ändå vi gör en bra match på bortaplan, sa Roger Melin till TV12 efter matchen.

– Vi hade lite svårt att värdera Karlskrona före den här serien, nu vet vi att vi kan vinna här.

På väg mot förlängningen följdes de båda lagen åt och turades om att ha spelövertag.
Hemmalaget Karlskrona inledde matchen bäst och ett power play i mitten av första perioden öppnade för matchens första mål.

Inte helt oväntat var det Mattias Guter som gav Karlskrona ledningen med 1–0.

Karlskrona var som helhet det bättre laget under den första perioden, men med drygt två minuter kvar av perioden var det AIK:s tur att få spela med en man mer.

Då klev Malte Strömwall fram och kvitterade. Ett viktigt mål för AIK som fick en ny dos energi, och inte minst ett viktigt mål för Malte Strömwall själv.

AIK:s poängkung under allsvenskan hade det tungt under finalserien mot Tingsryd och var poänglös i samtliga fem matcher.

Att Strömwalls mål lyfte AIK märktes i andra perioden. Redan i den fjärde minuten gav lagkapten Christian Sandberg gästerna ledningen med 2–1.

I den tredje perioden var rollerna ombytta.

Karlskrona visade direkt från nedsläpp att de inte tänkte ge sig utan kamp, och det tog bara 45 sekunder innan en kvittering var fixad.

När AIK:s Robin Kovacs i den åttonde minuten drog på sig ett matchstraff efter en huvudtackling mot Karlskronas Joel Kellman öppnade det möjligheten för Karlskrona att avgöra.

Men något mål blev det aldrig, varken under utvisningen eller under resten av perioden trots att Karlskrona skapade en rad farliga chanser i slutet på tredje.

2–2 efter ordinarie tid innebar förlängning och AIK fick en chans att avgöra redan i fjärde periodens första minut när Malte Strömwall blev nerriven och AIK fick straff.

I det läget hade straffspecialisten Robin Kovacs behövts men i hans frånvaro fick Christian Sandberg kliva fram. Karlskronas storspelande målvakt Johan Holmqvist tog dock hand om straffen och dramat kunde fortsätta.

Johan Holmqvist och AIK:s målvakt Gustaf Lindvall var riktigt bra under de tre ordinarie perioderna, i förlängningen växte de ut till jättar.

Både Karlskrona och AIK skapade flera riktigt vassa målchanser trots tröttheten men Holmqvist och Lindvall tog hand om allt.

I den sjätte perioden sjunde minut var det dock färdigspelat för Gustaf Lindvall.

Karlskronas Emil Larsson åkte in i Lindvall och målburen och Lindvall låg länge kvar på isen. Det var inget oschyst men smällen tog så illa att det var färdigspelat för AIK:s storspelande målvakt.

Samtidigt som Robin Rahm strax före midnatt plötsligt fick kliva ut på isen fick Gustaf Lindvall ledas mot omklädningsrummet.

Hur allvarlig hans skada är återstår att se men missar han flera matcher är det ett rejält avbräck för AIK.

Robin Rahms uppgift var inte enkel och han hade bara varit på isen i några minuter när han fick släppa in segermålet.

Han kan dock inte belastas för målet utan det var en stark prestation av Karlskronas Vjatjeslav Trukhno som fällde avgörandet.

På måndag möts lagen igen. Den matchen spelas på Hovet.