Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ishockey

KHL:s bästa lag genomsyrar den ryska truppen: ”De är helt klart favoriter”

Stjärnan Ilya Kovalchuk och resten av laget firar efter av många mål i KHL.
Stjärnan Ilya Kovalchuk och resten av laget firar efter av många mål i KHL. Other: Toni Hekkala/IBL

Med NHL-spelare ute ur leken har det ryska laget den på papperet starkaste truppen i OS, trots att flera spelare inte var tillgängliga. Majoriteten spelar till vardags i SKA S:t Petersburg – ett lag som vimlar av stjärnor och är överlägsna i KHL.

SKA S:t Petersburg har endast förlorat åtta av 54 matcher i KHL och huserar i toppen av tabellen. Det är ett offensivt starkt lag som snittar strax över fyra mål per match, och de blev historiska i höstas när de vann 20 matcher i rad. Laget är starkt rysspräglat, men har två svenskar i truppen, Patrik Hersley och David Rundblad.

– Vi har jäkligt duktiga spelare i laget. Ett par världsspelare med olika spetskompetenser. Det är de bästa ryska spelarna och dessutom har vi en tränare som alla respekterar. Sen är det ingen som gör något eget utan alla följer planen, svarar Patrik Hersley på frågan om vad det är som gör S:t Petersburg så bra.

Det ryska laget kommer spela under beteckningen OAR (Olympiska aktiva från Ryssland), sedan Ryssland stängts av från OS i Pyeongchang på grund av dopningsskandalen i OS i Sotji 2014. 

SKA S:t Petersburg har en stark prägel på OAR:s trupp. Femton av tjugofem spelare har hämtats från klubben, där de mest namnkunniga är de före detta NHL-stjärnorna Pavel Datsjuk och Ilya Kovaltjuk. Men duon är långt ifrån de enda med stjärnstatus.

– Nikita Gusev är en av de bästa spelarna i ligan. Han är otroligt skicklig med pucken. Trots att han inte alls är stark i det fysiska spelet är han bra på att skapa tid för sig själv på isen, säger Hersley och lyfter fram ytterligare två spelare i det ryska laget.

– Sergei Shirokov är en smart spelare som är stark med pucken och hittar bra spel. Han hittar sätt att göra sina poäng trots att han ibland går i tredjefemman. Sen är en kille som Vadim Shipatjyov en av världens bästa passningsspelare.

Patrik Hersley under Sveriges OS-förberedelser i Stora Mossens ishall.
Patrik Hersley under Sveriges OS-förberedelser i Stora Mossens ishall. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Det är inte bara på spelarfronten som SKA S:t Petersburg är representerade. Lagets huvudtränare Oleg Znarok är även förbundskapten för det ryska laget. En tränare som enligt Hersley har stor respekt bland spelare.

– Han är rak och ärlig, väldigt tydlig och respekterad av alla. Gör vi inte som vi ska får man höra det direkt, säger han. 

Vad kan man förvänta sig av OAR?

– De kommer gå för det och de kommer hålla ihop sina femmor precis som i klubblagen, säger Hersley.

Hersley tror att två av femmorna kommer innehålla spelskickliga spelare. De andra två femmorna lär vara tuffare och mer hårt arbetande.

Ser du på dem som favoriter?

– Det gör man helt klart, de har spelat ihop länge. Tränaren känner alla spelare och alla känner honom. De har haft längre tid att förbereda sig på och har haft alla förutsättningar för det hemma i Ryssland. De är favoriter, så är det.

Vad har Sverige för chans mot OAR?

– I OS handlar det om en match och i ett enkelmöte kan man slå alla lag. Det gäller att vi ska känna att det går, att få in en bra känsla i gruppen. Sen måste man göra mål på sina chanser, då kan det gå.

OAR spelar i grupp B tillsammans med USA, Slovakien och Slovenien.  

Läs mer: Malin Fransson: ”Välkomna till ett OS som inte är som alla andra” 

Fakta.OAR:s trupp

Målvakter: Igor Shestjorkin, SKA S:t Petersburg. Ilya Sorokin, CSKA Moskva. Vasily Kosjetjkin, Metallurg Magnitogorsk.

 

Backar: Vladislav Gavrikov, SKA S:t Petersburg. Dinar Khafizullin, do. Vyatjeslav Voynov, do. Artjom Zub, do. Andrei Zubarov, do. Bogdan Kiselevitj, CSKA Moskva. Alexey Martjenko, do. Nikita Nesterov, do.

 

Forwards: Alexander Barabanov, SKA S:t Petersburg. Pavel Datsjuk, do. Nikita Gusev, do. Ilya Kablukov, do. Sergey Kalinin, do. Ilya Kovaltjuk, do. Nikolai Prokhorkin, do. Vadim Shipatjyov, do. Sergei Shirokov, do. Sergei Andronov, CSKA Moskva. Mikhail Grigorenko, do. Kirill Kaprizov, do. Ivan Telegin, do. Sergei Mozjakin, Metallurg Magnitogorsk.

 

SKA S:t Petersburg: 15 spelare

CSKA Moskva: 8 spelare

Metallurg Magnitogorsk: 2 spelare

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.