Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 07:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/klart-fortsatt-stod-fran-shl-till-damkronorna/

Ishockey

Klart: Fortsatt stöd från SHL till Damkronorna

Herrligan SHL stöttar Damkronorna. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Ett viktigt steg mot en lösning i konfliken mellan Damkronorna och Svenska ishockeyförbundet har tagits. Herrligan, SHL, kommer gå in med ett årligt belopp om max 400.000 kronor för att damerna ska kunna spela i landslaget.

TT Text

På torsdagen hölls ett möte mellan Svenska ishockeyförbundet och spelarfacket Sico med anledning av att Damkronorna sedan förra veckan valt att tacka nej till spel i landslaget. Generalsekreterare Tommy Boustedt lovade att förbundet ska ersätta spelarna för förlorad arbetsinkomst, en viktig del i konflikten. 

– Ja, på något sätt. Vi är ju många parter i det här, men vi lovade att se till att den frågan kommer att lösas, sa Boustedt till SVT

I ett pressmeddelande som skickades ut under fredagen skriver nu SHL att dess styrelse har beslutat att ”säkerställa en ekonomisk ersättning för förlorad arbetsförtjänst i samband med landslagsuppdrag för Damkronorna med ett årligt belopp om max 400.000 kronor i tre år”.

– Just nu pågår diskussioner mellan spelarfacket Sico, Svenska ishockeyförbundet och SDHL. En viktig fråga som har lyfts från spelarna har ju handlat om ersättning och inte minst förlorad arbetsförtjänst för spel i landslaget, säger Anders Larsson.

En hel del frågor återstår att lösa men förbundet menar att frågan om ersättning var viktig för de fortsatta diskussionerna. 

Var det den här lösningen som syftades på i går?

– Jag som ordförande är inte med i samtalen med Sico. Men vi som förbund har alltid haft som ambition att lösa det här och parallellt har vi försökt hitta en lösning med SDHL och även SHL. SDHL disponerar de kommersiella rättigheterna och enligt avtalet ska landslagsspelarna kunna delta i landslaget utan kostnad från förbundet. Nu har vi hittat en modell tack vare SHL som går in och stödjer SDHL med resurser som möjliggör för förlorad arbetsinkomst de kommande tre åren. 

– Jag är väldigt glad att SHL, som egentligen har ansvar för herrhockeyn, går in och tar ansvar. Man kan se det som en samlad lösning, det är väldigt värdefullt. 

För ett år sedan meddelade SHL att man tillförde maximalt 800.000 kronor för säsongen 2018–2019 för förlorad arbetsförtjänst för spelare i Damkronorna. Av dessa pengar har enligt pressmeddelandet 350.000 kronor inklusive sociala avgifter använts. Förbundet meddelar att återstående pengar, 450.000 kronor, ska användas till att ytterligare satsa på elitutvecklingen i svensk damishockey.

– Vi tog ju höjd för förlorad arbetsförtjänst i fjol upp till 800.000. Sedan har det varit en diskussion i media, vad hände med pengarna?  

– Även om det inte var tänkt att läggas på det sättet, så lägger vi 450.000 extra på damelitutveckling som en del av den här överenskommelsen. 

Vad hade de pengarna annars gått till? 

– Vi tog höjd för att betala för förlorad arbetsförtjänst den säsongen som var. Men det visade sig att det inte kostade lika mycket som vi hade tagit höjd för och då har vi nu sagt att vi investerar den mellanskillnaden i damelitutvecklingen för framtiden.

Men hade de pengarna gått tillbaka till SHL eller vad hade hänt? 

– Ja, då hade vi fått hantera det. Vi har haft en dialog med SHL i den här frågan om hur vi ska hantera de återstående pengarna. Vad vi faktiskt hade lovat var att täcka upp för förlorad arbetsförtjänst men vi har kommit fram till att det är rimligt att det blir en investering i förbundets elitdamutveckling framöver. 

Exakt vad de pengarna kommer användas till kan inte Anders Larsson svara på men sedan OS i Pyeongchang 2018 har förbundet jobbat med ett åtgärdsprogram för utvecklingen av svensk damishockey. Precis vilka åtgärder som tas kommer beslutas om på förbundsstyrelsens möte senare i slutet av augusti. 

Landslagsspelarna har genom spelarfacket Sico framfört flera punkter, utöver den förlorade arbetsinkomsten, där man vill se förbättringar från Ishockeyförbundet.

Sicos Klara Stenberg menar att inget är klart ännu och att spelarfacket ska presentera ett eget förslag till mötet nästa vecka. 

– Det är helt och hållet ett avtal mellan SHL och SIF. Vi vill ha ett landslagsavtal för Damkronorna, och i så fall ett avtal mellan Sico, som är spelarna, och SIF. Och i det avtalet vill vi också reglera den frågan. Så den frågan kommer inte vi släppa i ett eventuellt landslagsavtal ändå, säger Klara Stenberg till TT.

Läs mer: 

SOK öppnar för nytt stöd till Damkronorna 

Förbundet ska ersätta Damkronorna: ”Vi lovade att frågan kommer att lösas” 

Historiskt avtal för danska hockeydamerna

Förbundsordföranden om Damkronornas strejk: Irriterande att inte få underlag 

Johan Esk: En familjeterapeut krävs efter alla självmål i hockeybråket 

Winberg: Vi vill att förbundet visar att vi räknas