Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 09:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/komarek-visade-vagen-till-malmos-forsta-seger/

Ishockey

Komarek visade vägen till Malmös första seger

Malmö Redhawks Konstantin Komarek slår in 1-0 bakom Luleås målvakt David Rautio. Foto: Mats Javerud/Bildbyrån

I Malmös satsning utan nordamerikaner är han den ende i laget som är född utanför Norden. Och det var just österrikaren Konstantin Komarek som visade vägen när Skånelaget tog sin första seger för säsongen, 4–1 hemma mot Luleå.

TT Text

Flygstrul och premiärnederlag borta mot Leksand. Utspelat och sen derbyförlust hemma mot Rögle.

Malmö Redhawks startade säsongen med två jobbiga matcher. Men hemma mot Luleå på lördagen fick laget igång sitt spel och tog höstens första SHL-seger.

Redhawks dominerade stort i den första perioden och gjorde ett snyggt 1–0-mål efter 9.19. Johan Olofsson snodde tillbaka pucken i powerplay, gjorde en fin dribbling och spelade till Konstantin Komarek som hade öppet mål.

Malmö är den enda klubben i SHL utan nordamerikaner i truppen. Och Komarek är den ende som är född utanför Norden, men det märks inte. Österrikaren kom till Luleå som 16-åring och fyra säsonger i Norrbotten innebär att han talar klockren norrländska.

Trots de två inledande förlusterna har Malmö haft ett imponerande powerplay. Med Komareks 1–0 på lördagen har man gjort fyra mål på åtta numerära överlägen den här säsongen. Det innebär att laget har gjort mål på 50 procent av sina powerplay efter tre omgångar.

Lika bra som laget varit i powerplay lika dåligt har Redhawks varit i boxplay. Före Luleåmatchen hade Skånelaget släppt in tre mål på fem boxplay. Men mot Luleå förbättrades även det när laget höll tätt under tre numerära underlägen.

Luleå, som verkligen saknade skadade förstecentern Niklas Olausson, vaknade till i andra perioden efter att Frederik Storm ökat på till 2–0 för Malmö.

Hemmamålvakten Oscar Alsenfelt tvingades till en rad bra räddningar, den bästa på backen Fredrik Styrmans närskott. Luleå fick inte utdelning och i stället ökade Lars Bryggman på till 3–0.

Emil Sylvegård gjorde 4–0 med två minuter kvar. Luleås forwardstalang Noel Gunler hann dock göra ett tröstmål för gästerna i matchen som slutade 4–1.