Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Kontroversiellt när Luleå vann streckmöte

Luleå vann streckmötet mot Örebro med 2–1 i SHL och tog sin första trepoängare på den här sidan nyår.

Men segern kom efter ett kontroversiellt bortdömt Örebromål som fick gästernas tränare Niklas Sundblad att rasa:

– Vad är problemet?, dundrade han i Cmore.

Det skiljde bara fyra poäng mellan lagen som finns på varsin sida av slutspelsstrecket, men med tre lag emellan.

Så mycket stod på spel.

Två bortdömda mål inom loppet 36 sekunder i den tredje perioden fick känslorna att svalla.

Först trodde hemmalaget att de gått fram till 3–1-ledning på ett mäktigt skott från Oscar Engsund efter 10.17. Men målet dömdes helt riktigt bort – till högljudda protester från hemmapubliken – för en målvaktsinterference från Luleås Anton Hedman på gästernas målvakt Julius Hudacek.

På det efterföljande numerära överläget trodde i sin tur Tom Wandell att han kvitterat till 2–2 då han slog in en retur från hemmamålvakten Joel Lassinantti. Men efter videogranskning bedömdes att Wandell haft kontakt med Lassinantti och målet dömdes bort.

– Det är för låg nivå i en sån här viktig match. Det är ett kostsamt mål för oss. Det finns ingen konsekvens i deras beslut, sade Sundblad på presskonferensen om situationsrummet som tar besluten i samband med målsituationerna.

Joel Lassinantti om situationen:

– Reglerna säger att vid en kontakt så är det inte mål och man ser på reprisbilderna att det är en liten kontakt. Det var ingen stor touch, men de följer reglerna.

Nye Luleåtränaren Petter Lasu Nilsson – som ersatte Stefan "Skuggan" Nilsson under landslagsuppehållet – fick därmed en viktig trepoängare med sig i sin hemmapremiär som ansvarig. Det är inte Luleåpubliken bortskämd med. Det var lagets första trepoängare på hemmaplan sedan den 19 november – även då med Örebro som motståndare – och den första trepoängaren på 15 matcher.

Luleå hade inte tagit en fullpoängare sedan annandag jul.

Johan Forsberg bombade in segermålet efter 19.09 av mittperioden. Forsberg slog till direkt, vid Hudaceks främre stolpe, på en studs från sarghörnet sedan Oscar Engsund lagt ned pucken.

Christian Jaros hade tidigare i perioden kvitterat Örebros 1–0-ledning som kom genom Kalle Olsson då bara 0,8 sekunder återstod av första perioden.

Luleå, på nionde plats, skaffade sig ett försprång på tre poäng ned till slutspelsstrecket och hakade. Serietolvan Örebro har fortfarande fyra poäng upp till strecket, men en match mer spelad än tian Karlskrona.