Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Kovacs tog AIK upp i serieledning

AIK:s Robin Kovacs sätter avgörande straffen bakom Tingsryds målvakt Johannes Jönsson.
AIK:s Robin Kovacs sätter avgörande straffen bakom Tingsryds målvakt Johannes Jönsson. Foto: Andreas Sandström/Bildbyrån

Han gjorde två mål under ordinarie tid och satte dessutom den avgörande straffen.

Forwarden Robin Kovacs såg till att AIK vann seriefinalen mot Tingsryd med 4–3 efter straffar.

– Publiken gav oss mycket energi i kväll, säger 19-årige Robin Kovacs.

Onsdagskvällens seger på Hovet innebär att AIK är nya serieledare och att de därmed tack vare bättre målskillnad skickade ner Tingsryd till andra plats tack i den allsvenska tabellen.

– Självklart är det skönt att vara i toppen, men det är fortfarande många matcher kvar som vi måste spela bra i om vi ska behålla serieledningen, säger Robin Kovacs när han står utanför AIK:s omklädningsrum på Hovet några minuter efter slutsignalen.

Antalet journalister på plats är ovanligt många och alla vill tala med matchhjälten.

19-årige Robin Kovacs gjorde två mål under ordinarie tid, det enda av dem på straff, och dessutom satte han den avgörande straffen som innebar att AIK tog hand om bonuspoängen.

– Det är klart att jag kan bli lite nervös när jag ska lägga straffar, men inte speciellt mycket faktiskt. Jag tycker jag är rätt bra på att koppla bort det som händer runt omkring, säger Robin.

– Jag har bestämt i förväg, ibland redan när jag väntar i båset, hur jag ska göra och tänker bara på det.

Onsdagskvällens toppmöte på Hovet mellan AIK och Tingsryd lockade storpublik. 7.427 personer fanns på plats och tillsammans skapade de en häftig ljudkuliss.

Sett över hela matchen var AIK det bättre laget men utvisningar ställde till det för hemmalaget. Vid tre tillfällen hämtade Tingsryd upp underläge, två av de tillfällena kom i spel i numerärt överläge.

Efter tre spelade perioder var ställningen 3–3.

– Vi tog ganska många onödiga utvisningar, konstaterar Robin Kovacs.

Förlängningen slutade mållös och straffar kom att avgöra, och då trivs som alltid Robin Kovacs. När han satte sin straff och Tingsryds bäste spelare tvåmålsskytten Drew Paris missade sin var matchen avgjord.