Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Krüger nära efterlängtad comeback

Foto: Paul Beaty/AP/TT

Marcus Krüger trodde att säsongen var över.

Men handleden har läkt snabbare än väntat – och svensken kan vara aktuell för NHL-comeback redan i helgen.

”Jag vågar inte säga för mycket, men jag hoppas”, säger Chicagoforwarden.

Det var i december som Marcus Krüger skadade vänster handled och tvingades till operation. Och prognoserna var dystra.

– Från början sade de att säsongen förmodligen var över. Det var tufft att höra. Men jag visste att det fanns en liten chans, säger Krüger.

25-åringen sitter i ett hörn av Chicago Blackhawks omklädningsrum, med handleden inlindad i vit tejp. Han har glada nyheter. Den där chansen till spel i vår, som var så liten för ett par månader sedan, är betydligt större nu.

När TT träffar Krüger har han just varit med på morgonvärmningen inför tisdagens hemmamatch mot Dallas Stars. Snart hoppas stockholmaren kunna vara med på isen på allvar igen, kanske redan i nästa match mot Calgary Flames på lördag.

– Nu känns det som att det är hyfsat nära. De har inte sagt något om lördag, men jag hoppas. Det börjar kännas bättre och bättre på isen, att skjuta och slå passningar och allt sådant, säger Krüger.

Chicago, som svajar formmässigt och åkte på en tung 2–6-smäll mot Dallas, har åtta NHL-matcher kvar innan slutspelet börjar. Krüger vill gärna få chansen så snart som möjligt, så att han hinner få lite matchvana innan jakten på karriärens tredje Stanley Cup-titel börjar på allvar.

– Om tanken är att jag ska spela i slutspelet så vill jag nog kunna spela innan det. Jag har varit borta en lång tid och det kommer att gå undan där ute när slutspelet börjar.

Den defensivt skicklige centern är en viktig kugge i det regerande mästarlaget. Att Black Hawks uppskattar Krügers tjänster bevisades nyligen när ex-djurgårdaren mitt under skadeperioden kritade på ett nytt treårskontrakt, enligt uppgift värt någonstans mellan 70 och 80 miljoner kronor.

– Det känns riktigt bra att ha tre år efter det här. Men det gäller att bevisa att man har förtjänat kontraktet och det ser jag fram emot att göra, säger han.

Det finns en sak till Marcus Krüger gärna bevisar framöver.

Den 1 juni kompletterar förbundskapten Rikard Grönborg den svenska World Cup-truppen med ytterligare sju namn. Krüger är med och slåss om de fem forwardsplatser som finns kvar.

– Jag ska göra allting för att visa att jag kan vara med där. Men just nu är bara fokus på att kunna komma tillbaka och spela hockey igen. Jag har varit borta så länge nu, bara att få spela ska bli hur kul som helst, säger Krüger.

– Men det är klart att jag har en liten dröm att komma upp i den nivån att jag i alla fall är med i diskussionen.