Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Kval väntar för Modo

Modos Carl Grundström deppar efter förlusten mot Växjö. Nu blir det kval för Övikslaget.
Modos Carl Grundström deppar efter förlusten mot Växjö. Nu blir det kval för Övikslaget. Foto: Håkan Nordström/TT

Växjö besegrade Modo med 2–0 på bortaplan – och nu går lagen åt olika håll.

Smålänningarna är uppe på en direktplats till slutspelets kvartsfinaler, Modo kommer att få kvala för andra säsongen i rad.

Förutsättningarna för Modo inför matchen mot Växjö var givna: Tre segrar i de tre matcher som återstår – samtidigt som Rögle förlorar sina tre. Då skulle Örnsköldsvikslaget hänga kvar i SHL utan kvalspel.

Ett väldigt tunt halmstrå att greppa. Dessutom skulle det göras mot ligans just nu hetaste lag – Växjö, som kom till start med fem raka segrar.

Och halmstrået brast direkt. Strax efter 21 på torsdagskvällen stod det klart att laget tvingas kvala för andra säsongen i rad.

Med varsitt sent mål i tredje perioden sänkte Erik Josefsson och Alexander Johansson Modo i en rätt tråkig och tempofattig match, men där Växjö var det bättre laget.

– Risken för kval har hängt över oss länge, det har varit många måstematcher. Även om det kanske låter konstigt kan det vara skönt att slippa det oket. Nu vet vi vad vi har att fokusera på, sade Modos tränare Andreas Johansson.

De två matcherna som återstår kommer Johansson att vila flera nyckelspelare.

Modos prestigevärvning, backen Noah Welch har stått över tre matcher på oklara grunder och får stå över minst en till. Enligt Johansson är Welch skadad och kunde ha spelat om det varit en sjunde match.

Modotränaren tänker själv åka runt och scouta tänkbara kvalmotståndare och verkar inte nervös inför vad som komma skall.

– Jag har varit i kvalserien både som spelare och tränare. Jag vet vad som gäller och har ett jobb att göra nu, bygga upp energi i laget, sade han.

Och att välja målvakt. Där har Modo haft stora problem. Adam Reideborn stod mot Växjö och var bra, och sannolikt får han förstaspaden i kvalet.

Växjö har gått som tåget länge och segern innebar att laget klättrade upp topp sex – vilket ger en direktplats i slutspelets kvartsfinaler.

– Vi har hittat ett sätt att ta bättre betalt i matcherna, sade tränaren Sam Hallam.

– Vi har fått lite törnar på vägen men är glada över riktningen det rör sig — och vi kan ju inte sluta nu.

Mästarna från förra våren är poängen före Djurgården och Färjestad (som spelar fredag kväll) i kampen om en plats bland de sex bästa.

– Det hela avgörs säkert på tisdag, i sista omgången, sade Sam Hallam.