Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Kvalserien kan göra comeback

Leksand möter Mora i en avgörande kvalmatch till SHL.
Leksand möter Mora i en avgörande kvalmatch till SHL. Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Fem lag – som ska bli fyra – gör i dagsläget upp om två SHL-platser. Nästa säsong kan de vara sex – om kvalserien kommer tillbaka. Något som just nu diskuteras.

– Vi ska utvärdera det nuvarande upplägget, säger Hockeyallsvenskans vd Stephan Guiance.

De senaste två säsongerna har upp- och nedflyttningen mellan SHL och Hockeyallsvenskan reglerats enligt nuvarande modell. Ett upplägg där de två sista lagen i SHL spelar ett direktkval mellan den Hockeyallsvenska mästaren samt playoff-vinnaren i bäst av sju matcher.

Både bland supportrar och av vissa föreningar har det höjts röster om att kvalserien borde återinföras. Enligt dem för att den tidigare modellen var en publik- och ekonomisk succé för flera av lagen samt att vägen upp till den högsta serien bedöms vara sportsligt rättvisare.

När ändringen blev av sades det att upplägget med direktkval, playoff och slutspelsserien skulle utvärderas efter de två första åren av Hockeyallsvenskan och Hockeyligan (SHL-lagens organisation). Det arbetet pågår.

– Vi för just nu en intern dialog mellan klubbarna och vi har inte landat i det här än. Vi samlar in synpunkter och vill slutföra det jobbet innan jag uttalar mig om vår ståndpunkt, säger Stephan Guiance.

Kan kvalserien komma tillbaka redan till nästa säsong?

– Rent tekniskt så är det möjligt, men inte troligt. Utan eventuellt blir det till säsongen efter i så fall, fortsätter Guiance som tillägger att det även fanns en problematik med kvalserien som man nu slipper med direktkvalet.

– Om några lag rycker ifrån i tabellen så gäller det inte något för de andra lagen.

Jörgen Lindgren, vd för Hockeyligan, kan inte heller han säga exakt hur det blir till nästa säsong.

– Ända sedan vi lanserade det här med utökningen till 14 lag så har det varit en kontinuerlig utvärdering av verksamheten efter varje säsong. Och det kommer vi att göra i år också. Skillnaden mot tidigare är att vi nu har haft två raka säsonger med samma upplägg, säger han.

Hur ser du på en eventuell återgång till den gamla kvalserien?

– Det har hela tiden funnits röster som vill ha den tillbaka. Men förra säsongen när det var bäst av sju matcher var det fantastiska matcher mellan Modo och Leksand bland annat, och bättre dramatik kan man inte få. Nu ser det ut att bli intressanta matcher även i år. Sedan få vi göra en utvärdering, fortsätter Lindgren.

Kommande onsdag (22 mars) inleds direktkvalet till SHL där Leksand (14:e grundserien) möter Mora (hockeyallsvensk mästare) i bäst av sju matcher. Dagen efter (23 mars) spelar Rögle (13:e grundserien) mot vinnaren mellan Karlskoga och AIK som gör upp i playoff till direktkvalet.

Läs mer: Malin Fransson: Kärlekshistorien är en framgångssaga

Fakta. Så fortsätter kvalet till SHL

Play-off till direktkval

Lördag 18 mars: AIK–BIK Karlskoga

Måndag 20 mars: Ev. BIK Karlskoga–AIK

Direktkval till SHL

Onsdag 22 mars: Leksand–Mora

Torsdag 23 mars: Rögle–BIK Karlskoga/AIK

Fredag 24 mars: Mora–Leksand

Lördag 25 mars: BIK Karlskoga/AIK–Rögle

Söndag 26 mars: Leksand–Mora

Måndag 27 mars: Rögle–BIK Karlskoga/AIK

Tisdag 28 mars: Mora–Leksand

Onsdag 29 mars: BIK Karlskoga/AIK–Rögle