Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ishockey

Lagkaptenen nobbar Damkronorna

Damkronornas kapten Jenni Asserholt tackar nej till landslaget och finns inte med i satsningen mot OS 2018.
Damkronornas kapten Jenni Asserholt tackar nej till landslaget och finns inte med i satsningen mot OS 2018. Foto: Meli Petersson Ellafi

Damkronornas lagkapten Jenni Asserholt nobbar landslaget.

Forwarden ingår inte längre i satsningen mot OS i Pyeongchang 2018.

På kort tid har Damkronorna därmed förlorat två av sina viktigaste spelare.

– Det är klart att det vore tråkigt om slutet efter 13 år i landslaget blev på det här sättet, säger Jenni Asserholt.

Jenni Asserholt och Damkronornas förbundskapten Leif Boork har haft ett möte där de diskuterat den uppkomna situationen, och Asserholts besked till Boork då var att hennes landslagssatsning nu är över.

– Jag och Leffe (Boork) har träffats och vi vet båda var vi står. Jag vet inte om han hade tagit ut mig till den här veckans landskamper men det jag har sagt är att jag tackar nej till landslaget framöver, fortsätter Asserholt.

28-åriga forwarden Jenni Asserholt, som sedan förra säsongen spelar i HV71, debuterade i landslaget redan säsongen 2003-2004. Hon var bland annat med när Sverige i OS i Turin 2006 överraskande spelade hem ett OS-silver.

Sedan säsongen 12-13 har hon varit Damkronornas lagkapten, och en av Sveriges viktigaste och bästa spelare.

Nu är det dock slut och rutinerade Asserholt väger orden på guldvåg när hon ska förklara varför.

– Min sambo är från Boston och på somrarna driver vi tillsammans läger i USA. Enligt planen skulle jag dock ha kommit hem till landslagslägret i juni, men av personliga skäl valde jag till slut att tacka nej. Efter det blev jag inte uttagen till lägret i augusti, berättar Jenni Asserholt.

– Jag kan förstå att Leffe vill ha alla på plats, det är dyrbara dagar som man har tillsammans, men när jag i juni tackade nej var det som sagt av personliga skäl. I en sådan situation kanske man kan diskutera vidare. Något undantag kan man kanske göra, fortsätter Asserholt.

Vad skulle kunna få dig att tänka om?

– Det är svårt att svara på. Nu har jag tagit ett beslut och det känns bra att kommit fram till det. Skulle jag ångra mig får vi se vad som händer. Det är ju inte så att det finns en plats som väntar på mig, säger Jenni Asserholt.

Jenni Asserholts beslut innebär att hon inte längre finns med i SOK:s satsning mot OS 2018.

– Nej, jag har inte något stipendium från SOK, säger Jenni Asserholt.

Med ett och ett halvt år kvar till OS har Damkronorna på kort tid förlorat två av sina mest rutinerade spelare.

Tidigare i somras stod det klart att Damkronornas förbundskapten Leif Boork valt att peta Luleås back Emma Eliasson, som förra säsongen utsågs till seriens bästa spelare, från landslaget.

– Det här är en helhetsbedömning som gjorts av många olika orsaker som funnits under de två senaste åren, sa Leif Boork till DN då.

Damkronorna spelar i veckan tre landskamper mot Finland. Den första spelas i Luleå på torsdag.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.