Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-18 22:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/landslagschefen-nagot-stort-och-allvarligt-har-hant/

Ishockey

Landslagschefen: ”Något stort och allvarligt har hänt”

Landslagschefen Olof Östblom har fortsatt stort förtroende för förbundskaptenen Ylva Martinsen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

ESBO. Svenska ishockeyförbundets ekonomiska satsning på Damkronorna minskar inte trots degraderingen till B-VM.

– Under nästa år kan jag inte se det. Vi har våra avtal och turneringar, vi har vår verksamhetsplan, säger landslagschefen Olof Östblom.

Rätta artikel

– Samtidigt har det hänt något som är stort och allvarligt. Det måste vi självklart sätta oss ner och titta på.

– Det här är ett misslyckande, och en tuff situation. Det får vi stå rakryggade och säga.

Landslagschefen Olof Östblom försöker samla tankarna, och förstå vad det är är som har gått snett med svensk damhockey.

– Det är oerhört olyckligt att det här händer samtidigt som det händer mycket positivt på andra håll och kanter i tjej- och damhockeyvärlden, säger Olof Östblom och tänker bland annat på den stora ökning av unga flickor som börjar spela hockey.

– Men hur vi ska ta det här vidare är för tidigt att säga nu.

Publiken har lämnat VM-arenan i finländska Esbo, en dryg mil från Helsingfors, och gått ut i regnet som fallit utanför hallen sedan Sveriges ödesmatch mot Japan inleddes.

Olof Östblom, som en gång i tiden var assisterande förbundskapten, är rak och tydlig när han möter journalisterna på plats men naturligtvis är besvikelsen stor.

På frågan om degraderingen till B-VM kan föra något gott med sig i form av en om- och nystart för svensk damhockey skakar han på huvudet.

– Vi har bra generationer på gång, som ännu inte är riktigt redo att ta en större roll i Damkronorna. Men det kan aldrig vara positivt att ramla ur från ett A-VM, säger han.

Årets VM-turnering var förbundskapten Ylva Martinsens första turnering som förbundskapten. Hennes kontrakt löper även över nästa säsong, och Olof Östblom ger henne sitt stöd.

– Jag personligen har ett stort förtroende för Ylva (Martinsen). Hon har påbörjat en resa, säger Olof Östblom.

– Men ytterst är det ett beslut för styrelsen. Det är den som tillsätter och avsätter förbundskaptenerna för våra seniorlandslag och J20-landslaget. 

Förberedelserna inför årets VM-turnering har varit speciella. I och med att SM-slutspelet utökades till bäst av fem matcher i såväl kvartsfinal, semifinal som final, blev slutspelet rejält utdraget.

När de spelare vars lag åkte ut redan i kvartsfinalen kom till VM-samlingen var de matchotränade efter en och en halv månad utan någon match. 

Samlingen var dessutom kort.

Förbundskapten Martinsens önskan att samla de utslagna spelare till ett läger i likhet med de samlingar som Tre Kronor har inför VM fick nej på grund av kostnadsskäl.

– Den analysen är jättesvår att göra. Vi har ett system i Sverige där vi framför allt bedriver verksamhet i klubblagen. Det är ett system som jag tror på och som vi är duktiga på, säger Olof Östblom.

– SDHL:s absoluta önskemål är att spela fem matcher, och vi hade ett fantastiskt slutspel som var ett lyft för svensk damhockey nationellt.

Läs mer: Fiaskot fullbordat – Damkronorna degraderat: ”Jag har svikit svenska folket”