Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ishockey

Larissa i Tampa förälskade sig i svensk hockey vid OS 2006

Larissa Nelson följer Tampa i NHL men också Tre Kronors spelare i andra NHL-lag och Djurgården i SHL.
Larissa Nelson följer Tampa i NHL men också Tre Kronors spelare i andra NHL-lag och Djurgården i SHL. Foto: Sven Gustavsson

TAMPA. Larissa Nelson hoppas, som alla Djurgårdens fans i Sverige, på en semifinalvändning även om hon bor i Tampa, Florida. Kärleksaffären med svensk hockey började med OS-guldlaget i Turin 2006. Den är så djup att hon tatuerat in Tre Kronor på armen.

Det är sista grundspelsmatchen för Tampa Bay Lightning. En kväll tillägnad fansen.

Larissa Nelson har en Lightning-tröja den här kvällen. Det kunde lika gärna vara en med Tre Kronor eller en Djurgårdströja.

Larissa är nämligen Tampa-tjejen som förälskat sig i svensk hockey. Särskilt målvakter.

Hur blev det så här?

– Jag har kollat på hockey sedan jag var liten. Den första spelaren jag fastnade för var Ulf Samuelsson. Sedan blev det Peter Forsberg, Nick Lidstrom (Nicklas Lidström) och förstås Henrik Lundqvist, säger Larissa.

Hon bodde de första åtta åren av sitt liv i New York. När Henrik Lundqvist dök upp i deras mål blev han den stora idolen.

– Med Lundqvist jag började kolla internationell hockey, fortsätter hon.

Men under en period i livet var det annat som tog över och hockeyn hamnade i bakgrunden. När hon hade ett jobb med lite udda arbetstider började hon följa matcherna under ett OS. Året var 2006 och OS avgjordes i Turin.

– Jag tittade på Sveriges alla matcher. Det svenska OS-laget från 2006 gjorde att jag återigen blev intresserad av hockey. Sveriges guldlag gav mig passionen tillbaka, beskriver hon det och skrattar.

Intresset för Tre Kronor väcktes under OS 2006. Nu har Larissa tatuerat in symbolen för svenska hockeylandslaget på sin arm.
Intresset för Tre Kronor väcktes under OS 2006. Nu har Larissa tatuerat in symbolen för svenska hockeylandslaget på sin arm. Foto: Sven Gustavsson

Intresset Tre Kronor skapat gjorde att hon började följa hemmalaget Lightnings matcher också, men det vara bara början.

– Jag började hålla koll på andra svenska spelare än de som spelade i Rangers eller Lightning. Jag kollade vilka nya spelare som var på gång inför draften, precis som vi nu är nyfikna på var Rasmus Dahlin ska hamna, säger hon initierat.

JVM har också blivit en favorit. Hon är fortfarande besviken på att det bara blev silver för Sverige i vintras.

– Inte lika besviken som Lias Andersson dock, som kastade bort medaljen, lägger hon till med ett nytt skratt när vi träffas under matchvärmningen inför säsongens sista hemmamatch mot Buffalo.

Eftersom hon gillade Lundqvist så mycket blev det också andra svenska målvakter. Hennes favorit nu är Robin Lehner.

– Jag följde honom redan i AHL. Jag gillar Jacob Markström och såg att Magnus Hellberg, som ju inte spelar kvar här borta, tagit en plats i VM-laget.

Vem är favorit av svenskarna i Lightning?

– Jag gillar båda, men (Anton) Strålman mer än (Victor) Hedman. Dels för hans bakgrund i Rangers och för att så många andra ändå gillar Hedman, som är den stora stjärnan.

Men hon är också sur på Lightning.

– De draftar för få svenskar. Vi behöver fler svenskar här. Titta på Rangers. De draftar svenskar hela tiden.

Den här säsongen har hon glatts med William Karlssons succé i Vegas, men också Adrian Kempes lyckade säsong i Los Angeles. Alexander Wennberg i Columbus, även om han haft en tuffare säsong, är en annan av hennes favoriter.

Vid senaste lockouten 2012–13 utvidgades hennes intresse till svenska serierna. Hon hittade plötsligt NHL-spelare i allsvenskan och speciellt ett lag i Stockholm.

– Det fanns ju ingen NHL-hockey att titta på då. Jag kollade efter annat. Jag fastnade för Djurgården, först genom Twitter, och kom i kontakt med deras fans. Det var verkligen kul att se hur de följde sitt lag, berättar hon.

Hon har fortfarande kontakt med en del Djurgårdsfans via sociala medier.

– Jag har inte träffat några Djurgårdsfans här, men andra från Sverige. Jag träffade några här i våras som var här för Indycarloppet i St. Pete, som jag fick en svensk flagga av.

– En annan gång kom en kille fram och började prata eftersom jag hade en svensk tröja på mig. Det var Calgarys Mikael Backlunds kusin.

Nu hoppas Larissa Nelson inte bara på ett långt slutspel här i Tampa. Först vill hon att Djurgården vänder underläget mot Skellefteå i SM-semifinalen.

Läs mer: Vinna eller försvinna för Djurgården

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.