Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 20:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/lasch-och-powerplay-avgjorde-igen/

Ishockey

Lasch och powerplay avgjorde igen

Frölundas Ryan Lasch under femte finalen i SM-slutspelet. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

Frölunda är en seger från SM-guld. Det blev 6–2 i den femte finalen efter att Djurgården på nytt misslyckats med att få stopp på poängkungen Ryan Lasch och göteborgarnas powerplay.

Rätta artikel

Ingen kan säga att de inte var varnade, men den dystra sanningen för Djurgården är att man just nu inte har något motvapen mot Frölundas spel i numerärt överläge – och mot en amerikansk finlirare med en osviklig förmåga att hitta luckorna när motståndarna är en spelare mindre på isen.

Ryan Lasch spelade fram till 1–0 och gjorde 2–0 själv när Frölunda utklassade Djurgården i den femte finalen. 32-åringen från Kalifornien har därmed gjort 18 poäng i slutspelet och kan precis som 2016 bli lagets store guldmakare.

Djurgården såg uträknat ut inför sista perioden, men skapade spänning genom två snabba reduceringsmål. Nu måste mesta mästarna vinna två raka matcher om det ska bli ett 17:e SM-guld.

Som lök på laxen tvingades lagkaptenen Jacob Josefson på nytt bryta en finalmatch och i slutet av andra perioden fick backen Olle Alsing hjälpas av isen skadad.

Djurgården inledde matchen bättre än senast i Scandinavium, men efter nio minuter vädrade den högljudda hemmapubliken morgonluft. Frölunda hade straffat Djurgården i powerplay sex gånger i matchserien och gjorde det den här gången också.

Frölundas Ryan Lasch (längst till vänster) grattas av sina lagkamrater efter sitt mål. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Och som så många gånger tidigare var det firma Lasch och Lundqvist som samarbetade. Ryan, den här gången bakom kassen, till Joel, parkerade fram densamma och så ledde Frölunda.

– Vi har några olika varianter när vi har pucken bakom målet, sade Lasch till C More i pausen och ville se mer.

Det fick han eftersom Djurgården inte lärde läxan. Inga onödiga utvisningar var på nytt uppmaningen från tränaren Robert Ohlsson i pausen. Det hjälpte inte. Det gick bara 13 sekunder av andra perioden så åkte Sebastian Strandberg ut på två minuter och historien upprepade sig.

Den här gången gjorde Lasch det på egen hand. Adam Reideborn lämnade retur på hans skott och den lirkade amerikanen in i nät när det gått mindre än en minut.

En tung uppförsbacke för Djurgården, som blev ännu brantare en och en halv minut senare när Frölunda ökade på sin ledning. Reideborn lämnade en ny retur på Anders Grönlunds skott och Joel Mustonen var hetast framför målet.

Redan där kändes det avgjort.

Jacob Peterson ökade på till 4–0 halvvägs in i perioden och Adam Reideborn lämnade plats för Robin Jensen i Djurgårdsmålet

”Guldet ska hem, guldet ska hem”, ekade det i den fullsatta arenan, men hemmapubliken höll på att sätta segerjublet i halsen.

Djurgården fick ordning på sitt powerplay i inledningen av den tredje perioden och reducerade både en och två gånger, först genom Jacob Lilja och bara en dryg minut senare genom Niclas Bergfors.

Men Frölunda återställde ordningen efter 13.42 när Samuel Fagemo gjorde mål för fjärde hemmamatchen i rad när han satte 5–2. Spelformen var ingen överraskning – powerplay.

Max Friberg spikade slutresultatet i tom kasse.

Läs mer:

Spelarfacket vill se över domarkameror i SHL

Snabba ryck när SM-finalen flyttas till Globen

Stark vändning av Djurgården inför ett kokande Hovet

Powerplay – då dominerar Frölunda mot Djurgården