Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Lasch visade vägen för Frölunda

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Frölunda hade två raka förluster mot Brynäs. Men när poängkungen Ryan Lasch visade vägen – med magen – kom säsongens första seger mot Gävlelaget.

– Ett typiskt mål för mig, säger amerikanen efter 2–0-segern.

Inför matchen ledde Ryan Lasch poängligan i SHL med bara en poäng före Brynäskollegan Anton Rödin.

Men efter Rödins träningsskada tidigare i veckan kom bara en poängkung till spel. Rödin, som fick en sena i ena låret avskuren av en skridsko i tisdags, beräknas bli borta från hockeyn i minst åtta veckor.

I stället höll sig Lasch framme direkt.

Det hade gått knappt tre minuter när Joel Lundqvist bröt en passning i Brynäs zon och lade ett relativt löst skott mot mål. Pucken studsade via Brynäsmålvakten Bernhard Starkbaum upp rakt i magen på framrusande Ryan Lasch – och i mål.

– Lite tursamt kanske. Jag har inte det bästa skottet, så om jag inte passar är det där framför mål jag måste vara för att göra mål, säger Lasch.

Domarna granskade videobilderna men dömde till slut mål, amerikanens tolfte fullträff, och 39:e poäng, den här säsongen.

Amerikanen, som fyller 29 på fredagen, kom från TPS Åbo förra säsongen och har den här säsongen fortsatt producera poäng i rask takt. Men han och 2–0-skytten Andreas Johnson hade inte blivit matchvinnare utan Lasse Johansson i Frölundamålet, medger Lasch.

Brynäs, som hade slagit Frölunda i båda de tidigare mötena mellan lagen den här säsongen, spelade bra och vann skottstatistiken tydligt. Men Johansson hade på nytt en stark kväll, med 39 räddningar, samtidigt som Brynäs hade marginalerna emot sig.

Bland annat var en fladdrande puck från backen Jonathan Pudas nära att leta sig in bakom Johansson, men tog i stället i ribban.

– Ett flygande popcorn, kallade Brynäsbacken sitt skott i en intervju med Cmore i sista periodvilan.

– Synd att den inte gick in, vi hade behövt den.

Brynäs tog ut målvakten med några minuter kvar, men fick ingen utdelning trots hård press i slutet. I stället befäste Frölunda, som tog sig till CHL-final i tisdags, sin serieledning när Skellefteå samtidigt förlorade mot Linköping.

– Vi straffas hårt, två mål på egna misstag, summerar assisterande Brynästränaren Tommy Sjödin.

– Sedan har vi haft liten oförmåga de senaste matcherna att sätta dit chanserna.

Läs mer: Starkt Linköping besegrade Skellefteå