Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-25 20:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/lehner-tog-islanders-till-kvartsfinal/

Ishockey

Lehner tog Islanders till kvartsfinal

Robin Lehner och Valtteri Filppula jublar efter matchen. Foto: Gene J. Puskar/AP

I fyra matcher i rad har han dominerat i New York Islanders kasse.

Robin Lehner har varit en vital del i lagbygget som tagit sig till kvartsfinal.

– Det var skönt att vinna den här matchen, riktigt skönt, säger han till TT.

Rätta artikel

Matchen mot Pittsburgh slutade med 3–1, efter att Pittsburgh tvingats jaga kvitteringsmål stora delar av tiden.

Men matchens bästa spelare, Robin Lehner, lyckades med 32 räddningar i det närmaste hålla tätt, med hjälp av ett defensivt spel som Pittsburgh hade stora problem att forcera.

27-åringen från Mölndal har hyllats under slutspelet, och han har en räddningsprocent på 95,6.

– Det kändes bra. Det känns som att jag kommit in i ett bra flow. Det har känts bättre för varje match. Det är mycket jobb, att analysera och studera vad de gör. Jag spelar väldigt mycket på att försöka att veta hur de ska spela. Det blir något av en fördel i slutspelet eftersom man möter samma motståndare hela tiden.

Att det skulle sluta med fyra raka segrar mot Pittsburgh för Islanders, som inte vunnit fyra raka sedan 1983, hade Lehner inte räknat med, även om hans förhandsanalys av motståndarna visade sig hålla.

– Men vi tror på oss själva. Vi har en bra grupp. Visst trodde vi att vi skulle vinna, men inte i fyra raka. Men även om det är fyra raka så tycker jag att alla fyra matcherna varit väldigt jämna, säger Lehner.

En orsak till att New York-laget nu är vidare tror Lehner är att man spelade ett eget spel, som gjorde Pittsburgh frustrerade. En annan är att få ner puckarna djupt, inte ta så mycket risker i mittzon och att alla jobbar hem defensivt.

– Alla våra spelare kämpar väldigt mycket, i varje byte, och gör ett jäkla jobb. Det var riktigt rolig första runda.

Var det extra svettigt någon gång?

– Nja, de hade en riktigt bra andraperiod och några stunder i tredje. De spelade för sin säsong i dag. Vi visste att de skulle komma ut hårt. De spelade bra i dag.

Nu väntar regerande mästarna Washington eller Carolina i kvartsfinal, efter några dagars matchvila. Lehner säger sig inte ha någon favoritmotståndare, och att gå vidare till kvartsfinal är förvisso skönt för självförtroendet — men inte mer än så, enligt honom.

– Det blir inget firande. Vi har inte gjort något ännu, säger han.

För Pittsburghs Patric Hörnqvist är NHL-säsongen därmed över för i år. Men det är oklart om Hörnqvist liksom förra året kan tänka sig att spela VM-ishockey med Tre Kronor.

I Columbus bärgades årets NHL-bragd, samtidigt som årets fiasko också fullbordades.

Ligadominanten Tampa Bay är utslagen ur NHL-slutspelet efter fyra raka förluster mot Columbus, som nätt och jämnt tog sig till slutspel.

Den fjärde och sista matchen slutade 7—3, och Columbus är vidare till kvartsfinal där man möter antingen Toronto eller Boston.

Erik Karlsson var en av de backar som matchades hårt när San Jose ställdes mot Las Vegas. Men den fjärde matchen var ingen rolig historia för svensken och hans lagkamrater som blev överkörda av hemmalaget och förlorade med 0—5.

Las Vegas leder serien med 3—1 i matcher.