Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 09:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/lehners-islanders-utslaget-av-carolina/

Ishockey

Lehners Islanders utslaget av Carolina

Foto: Gerry Broome/AP

Robin Lehner kunde inte stoppa Carolinas framfart. New York Islanders föll med 5–2 i fjärde kvartsfinalen och Carolina är som första lag klart för semifinal i årets Stanley Cup-slutspel.

– Det var inte så här vi hade sett framför oss att sagan skulle sluta, säger den svenske målvakten.

Rätta artikel

New York Islanders inledde visserligen målskyttet redan efter två och en halv minut på bortaplan. Men sedan var det idel Carolina. Sebastian Aho utjämnade snabbt. Och när Teuvo Teravainen och Greg McKegg satte 2–1 och 3–1 i början av andra bytte coachen Barry Trotz ut Lehner.

– Jag tar det inte personligt, det är hockey, säger Lehner till pressen efter matchen.

– Det är tränarens beslut och han är den bäste tränaren i ligan. Han ville väl få nytt momentum i matchen.

Målvaktsbytet gjorde nu ingen större skillnad för matchen. Inte heller inbytte Thomas Greiss kunde stoppa Carolina, som via 5–2 tog sin fjärde raka seger mot Islanders i vad som på papperet ser ut som en utklassningsseger.

– Jag tycker att det var tätare än vad 4–0 visar, det var lite snedstudsar här och där, men de var helt ärligt det bättre laget, säger Lehner, som ser positivt på sitt lags prestation.

– Det är blandade känslor. Jag är väldigt stolt över hur vi har spelat i år, men det var inte så här vi hade sett framför oss att sagan skulle sluta.

För Lehner var det en alldeles speciell saga.

I september gick han ut med att han under en lång period kämpat mot missbruk, som förra våren till slut ledde till depression och självmordstankar. I ett öppet brev berättade han om sin svåra tid: ”Jag drack en kasse med öl om dagen för att stilla mina demoner och tog sedan piller för att kunna somna”, skrev Lehner, som var nära att ta sitt liv flera gånger.

Han fick efter förra säsongen hjälp av NHL och spelarfacket och skrevs in på ett behandlingshem i Arizona.

– Det är lite för mycket känslor just nu, säger Lehner efter att ha åkt ut mot Carolina.

– Det här var steg ett för mig. Jag har mycket jag måste ta tag i i livet. Jag har en lång sommar framför mig.

För Carolina innebär segern att säsongen förlängs ytterligare. Härnäst väntar Boston eller Columbus i semifinal. Och spelarna var förstås jublande glada efter segern.

– Det betyder mycket för mig. Det betyder mycket för våra fans och för våra spelare, säger Carolinas forward Justin Williams, som stod för 4–1-målet, efter triumfen.

Läs mer: NHL sa nej till Lehners historia om självmordstankar