Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Leksand gjorde det ”omöjliga”

Stämningen och glädjen i Leksands omklädningsrum var som om laget hade tagit SM-guld.

Men de hade "bara" slagit Mora med 6–0 och gått vidare till play off mot Tingsryd.

”Det här ligger i topp över vad jag har fått vara med som hockeytränare”, säger en märkbart tagen Per-Erik Johnsson, tränaren som trots allt har ett SM-guld i bagaget.

Per-Erik Johnsson hade ett viktigt budskap till sitt lag innan matchen: "Det måste vara roligare att jaga och spela offensivt för att göra mål istället för att bara försvara sig i 60 minuter."

Detta budskap präglade Leksandsspelarna som flera gånger under matchen pratade om lusten av att jaga.

Leksand skulle alltså vinna med fyra måls marginal. I andra periodpausen var deras ledning 3–0 och leksingarna var fyllda av självförtroende samtidigt som Mora var skakat.

– Jag sa faktiskt till spelarna redan i andra periodpausen att backa lite mer hemåt och spela mer klokt i det offensiva spelet, berättar Leksandstränaren.

Resultatet av det rådet kom efter 1.51 i slutperioden när Johan Persberger gjorde 4-0. Leksand var i kapp och Mora i brygga. Därefter var det kamp på banan tills Mora tog ut sin målvakt när det nästan återstod tre minuter. Då slog Leksands Johan Olofsson till och sköt pucken i öppen bur. Arenan med de drygt 7 000 på läktarna exploderade och Johan Olofsson, som gjorde de två viktigaste målen för Leksand (2–0 och 5–0), trodde han drömde.

– Jag såg att målet var tomt och bara chansade. Det som sedan hände var helt magiskt, berättar han.

Lagkamraten Alexander Ytterell stod bredvid som ett ljus.

– Det här är nästan lika häftigt som när min son Kid föddes för några veckor sedan. Men bara nästan, säger han och skrattar.

Samtidigt var det dödstyst i Moras omklädningsrum.

– Det här är det värsta jag varit med om som hockeyspelare. Det är fruktansvärt. Tränarna sa något till oss efter matchen, men jag kommer inte ihåg vad de sa. Nu är det bara tomt, säger Daniel Hermansson.

Men i Leksandsglädjerus gäller det nu för laget att ladda om inför playoff-matcherna mot Tingsryd. Det är bäst av tre matcher som gäller.

– Det ska nog gå bra att ladda om. Det bästa medlet för det är vår bussresa i morgon till Växjö. Då kommer nog killarna på andra tankar, säger Leksands tränare Per-Erik Johnsson och ler.

Övriga, betydelselösa, matcher i kvalseriens sista omgång: Timrå–Bik Karlskoga 3–4, Oskarshamn–Almtuna 4–3.

Fakta: Vägen mot SHL

Play off: Leksand möter Tingsryd i en serie bäst av tre matcher. Tingsryd börjar hemma.

SHL-kval: Segraren mellan Leksand–Tingsryd möter Modo i en serie i bäst av sju matcher. Segraren går till SHL.

Parallellt spelar AIK mot Karlskrona i en likadan matchserie om en plats i SHL