Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Leksand klart för SHL-kval

Leksands Johan Porsberger jublar efter 1–0.
Leksands Johan Porsberger jublar efter 1–0. Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Leksand klarade även det näst sista hindret på vägen till SHL.

På tisdagen besegrade det anrika dalalaget Tingsryd med 4–2 och nu står bara Modo mellan Leksand och en plats i ishockeyns finrum.

Leksand fick en drömstart inför hemmapubliken. Johan Porsberger gav hemmalaget ledningen med 1–0 efter 2.46, och bara 39 sekunder senare gjorde Johan Olofsson 2–0.

Mål tidigt i perioderna var Leksands signum den här kvällen. I mittperioden skrinnade sig Jon Knuts fri på kanten, tryckte sig in framför mål, höll i pucken och lade den i mål bakom Tingsryds Johannes Jönsson, ett mål som betydde 3–1.

Tingsryd reducerade, men när Leksands Martin Karlsson sköt 4–2 drygt tre minuter in på den tredje perioden orkade Tingsryd inte resa sig på nytt.

Per-Erik Johnsson, som tog över tränarjobbet i Leksand i november när laget höll till i de nedre delarna av den allsvenska tabellen, ställs nu mot Modo, det lag han räddade kvar i SHL förra våren.

Matchserien avgörs i bäst av sju – vinnaren spelar i SHL i höst – och det första mötet avgörs i Örnsköldsvik på söndag.

– Vi har inget att förlora, men det har Modo. Fan vilken skön känsla, sade Leksands lagkapten Jonas Frögren i omklädningsrummet efter matchen.

I den andra matchserien möts Karlskrona och AIK.