Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 03:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/leksands-kris-fortsatter-nollade-av-djurgarden/

Ishockey

Leksands kris fortsätter – nollade av Djurgården

Leksands Mattias Göransson. Foto: Bildbyrån

Djurgården jagar vidare mot en position ovanför kvartsfinalstrecket i SHL. Leksand krisar i botten av tabellen efter säsongens andra förlust mot Djurgården. Manuel Ågren stängde matchen med sitt 2–0-mål med 3.34 kvar att spela.

Leksand kom till Hovet i Stockholm med en dålig trend, fyra raka förluster, och svaga 2–20 i målskillnad. En statistik som alltså försämrades.

Djurgården däremot, som vann mot Växjö i förra omgången med 3–2, kunde följa upp med en ny seger, trots att spelet lämnade en del i övrigt att önska.

– Vi gör väl ingen jätteprestation därute. Men vi fick ett bra resultat. Och det är en styrka att vinna även om vi inte spelar bra, summerade Djurgårdens tränare Robert Ohlsson.

Leksand fick fördel av powerplay tidigt i matchen. Men det numerära överläget gav en fingervisning om varför Leksand har SHL:s sämsta statistik i powerplay den här säsongen. Djurgården kunde faktiskt etablera spel i offensiv zon under slutdelen av utvisningen.

Minuten efter fick Djurgården fördel av numerärt överläge. Och då dröjde det bara 47 sekunder innan Linus Hultström kunde placera in 1–0 i bortre krysset. Det var fjärde matchen i rad som Hultström noterats i målprotokollet.

– Jag tror att det hjälpt Linus att Dick Axelsson kommit in i laget. Han har ett bra skott som han får utrymme för, sade Ohlsson.

Leksand spelade periodvis bra i första perioden, hade en puck i ribban, vann skotten med 8–6, men hade inte flytet.

Leksand var det hetare laget. Djurgården gjorde ingen bra första period. Men Leksand förmådde inte utnyttja chanserna man skapade.

Djurgården var lite omständligt i anfallsuppbyggnaden, behövde spela rakare för att öppna upp Leksand.

Men Djurgården fortsatte spela på chans även i andra perioden. Saknade struktur. Leksand skapade möjligheter, bland annat prickade Jon Knuts stolpen vid en trippelchans. Att Djurgården hade nollan i behåll efter två perioder var närmast en gåta.

Det var flängigt från Djurgårdens sida. De slarvade och släppte till defensivt. Men man hade Niklas Svedberg i målet som motade allt. Samtidigt som Leksand inte hade marginalerna med sig. 

Det var puckar på mållinjen, puckar i stolparna, det var öppet mål. Lag i medgång har studsarna med sig, men det var just det Leksand saknade, medgång.

Tredje perioden blev tät. Leksand tryckte på för en kvittering och skapade möjligheter. Men Niklas Svedberg i Djurgårdsmålet storspelade.

När sedan Djurgården fick Marcus Högström utvisad med dryga fem minuter kvar fick Leksand en gyllene möjlighet. Etablerade spel i offensiv zon, och målvakten Axel Brage lämnade kassen för att ge plats för en sjätte utespelare.

Men i en blockeringssituation djupt ner i Djurgårdens zon lyckades Manuel Ågren gräva fram pucken, och skicka iväg den ur zon. Och den gled in i det tomma målet, via stolpen.

Knappast rättvist. Men Leksand är inne i en dålig trend, förmådde inte utnyttja chanser. Faktum är att Leksand vann skotten med 29–22.

– Jag tycker vi gör en av våra bättre matcher på länge, vi genomför den på ett bra sätt, har bra fart, hög intensitet. Men att vi inte gör mål på alla chanser vi skapar, det tycker jag är jobbigt, sade Leksandstränaren Roger Melin.

På frågan om tålamodet hos arbetsgivaren med lagets och tränarens insats så här långt svarade Melin att han inte har en aning om hur stort det är.

– Jag tyckte vi hade ett bra lag innan vi startade. Men vi ligger där vi ligger. Klart man trott och förväntat sig att poängskörden skulle vara lite större på vissa spelare.

– Men även om de fortsätter med mig eller utan mig så måste spelarna ha tålamod. Det kommer att släppa, sade Melin.

Läs mer: Effektivt Frölunda sänkte Oskarshamn