Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 01:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/leksands-roger-melin-jag-har-lart-mig-mer-av-de-daliga-ledarna/

Ishockey

Leksands Roger Melin: Jag har lärt mig mer av de dåliga ledarna

Leksands tränare Roger Melin tycker att han lärt sig mer av de dåliga ledarna än av de som han tyckt varit bra. Foto: Nisse Schmidt/TT

Ingen pratade med honom och någon förklaring till varför han inte fick spela kom aldrig.

Tiden i juniorlandslaget formade hockeytränaren Roger Melins ledarskap.

– Det är en liten del i det hela. Det är flera ledare som jag haft under åren som jag tycker har varit dåliga. Jag har kanske lärt mer av de dåliga än de som varit bra.

Leksandstränaren är inne på sin 15:e klubb som tränare och ledarstilen har i stort sett varit densamma.

– Det finns ledare som pekar med hela handen och tror att de kan allt, jag har väldigt svårt för dominanta ledare som är väldigt auktoritära. Respekt och en ömsesidig tillit tillvandra tycker jag är den stora grejen, säger Melin.

Som tonåring fick han känna på hur det var att bli behandlad som luft när han spelade i juniorlandslaget. Han fick spela de första matcherna inför uttagningen till junior-VM men petades i genrepet i Gävle.

– Men det var ingen som berättade varför jag inte fick spela. 

Bosse Tovland var överledare och Ronald ”Sura-Pelle” Pettersson tränare till spelarna som fick prova ut VM-kostymen.

Melin ingick inte i den gruppen. 

– Det var fortfarande ingen som pratade med mig. När man är i den åldern, 17-18 år, och inte får några svar, förklaringar eller någon uppmärksamhet så känner man sig utanför, det är något man verkligen inte vill när man är ung. Man vill ju få uppmärksamhet och känna sig värd någonting.

När bussen till Stockholm lämnade Gävle var det utan Melin.

I besvikelsen hade han varit ute och svirat och missat bussen. Han bad en ledare om ursäkt och sa att det aldrig skulle hända igen.

Svaret han fick var som ett slag i magen. ”Det tror inte jag heller, för du kommer inte få vara med något mer.”

– Det är en liten del i det hela, så där skulle jag absolut inte vilja vara i alla fall. Att vara ledare handlar om att respektera människor och känna tillit till deras kunskap och potential.

Roger Melin lyckades ta Leksand tillbaka till SHL, men vill inte tala om någon ”Melin-effekt”. Foto: Janerik Henriksson/TT

Tittar man i arkiven så är det svårt att hitta bilder på Melin där han brusar upp, i regel står han lugnt och betraktar det som sker på isen.

– Det är självklart att man får ett rus och adrenalin inombords. Jag har också känslor men jag försöker kontrollera mina känslor för de påverkar mitt sätt att tänka och jag vill gärna vara klar i skallen när jag coachar så att jag inte gör saker som är jävligt dumma. 

Melin dömer inte tränare som har mer hetsigt humör.

– Det viktigaste är att man är trovärdig. Ta ”Bulan” Berglund (Luleåtränaren Thomas Berglund) till exempel som är väldigt hetsig, skulle han vara som jag så skulle inte han bli trovärdig, man måste vara sig själv och göra det man tror får ut bästa möjliga ur varje individ.

Efter en period med nio raka förluster fick Leksands tränare Leif Carlsson sparken i december.

Melin fick frågan om han ville ta över.

– Det känns aldrig bra att ta över ett lag efter en tränare som fått sparken och som jag dessutom känner och tycker om som person. Men när öppningen kom så var det ändå inte så mycket att fundera på. Leksand var ett favoritlag när jag var yngre och jag hade många idoler, Nisse Nilsson var min första favorit. När jag spelade ville jag spela i Leksand men jag var för dålig och Leksand för bra. 

Den negativa trenden vände och när säsongen summerades hade Leksand sensationellt tagit sig till SHL.

Men någon ”Melin-effekt” vill han inte tala om.

– Nej, jag tror inte på sådana effekter. Jag driver ett ledarskap jag tror på och som jag hoppas passar så många som möjligt. 

Han har själv fått sparken två gånger. Från Färjestad 2008 och Brynäs 2017.

– Jag trivdes inte så jättebra i Färjestad och gjorde inget bra jobb, med lite distans till det tycker jag nog att de tog rätt beslut. I Brynäs var det annorlunda, där gick det så enormt fort. Jag fick åtta matcher på mig och blev väldigt besviken, då kände jag mig väldigt tilltufsad.

Roger Melin har varit ledare i 15 olika klubbar sedan starten i Enköping 1986. Han nämner SM-guldet med Brynäs 1999 och uppflyttningarna till högsta serien med AIK 2010 och Leksand 2019 som de största sakerna i karriären.

– Men vi gick också upp med Enköping från trean till tvåan och med Arlanda från tvåan till ettan, det var häftigt på sitt sätt. Oavsett om det var på en lägre nivå så är det ändå samma känsla och samma rus, man njuter lika mycket även om det inte är lika uppmärksammat i media.

Läs mer: Leksands Thomas Johansson: Det gjorde ont att lämna Djurgården