Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-15 23:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/live-2000-tre-kronor-mot-ryssland-i-hockey-vm/

Ishockey

Tre Kronor rasade ihop – nu väntar Finland i kvarten

Jacob Markström hade en tuff kväll i det svenska målet när Ryssland visade klassen. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

BRATISLAVA. Tre Kronor förlorade den sista gruppspelsmatchen mot guldfavoriterna Ryssland med 4–7 efter att ha rasat ihop i den andra perioden.

Förlusten innebär att Sverige slutar trea i gruppen.

Nu väntar Finland i torsdagens kvartsfinal – och en lång tågresa för att spela den.

Tre Kronor klarade inte av att stoppa den ryska segermaskinen.

För att få stanna kvar i Bratislava, och spela sin kvartsfinal i Ondrej Nepela Arena, var Sverige tvungna att vinna den sista gruppspelsmatchen mot Ryssland med minst tre mål.

Det var de inte ens i närheten av. Snarare blev Tre Kronor överkörda i tisdagskvällens match – i alla fall i den andra perioden. 

– Det är klart att det inte är kul att släppa in sju mål, säger Tre Kronors målvakt Jacob Markström som mot Ryssland gjorde sin andra VM-match.

– Man vill ju hjälpa laget, särskilt när man som jag inte har spelat på ett tag. Då vill man ju in och hjälpa grabbarna.

I och med förlusten mot Ryssland stod det klart att de svenska spelarna på onsdag morgon får sätta sig på ett snabbtåg som ska ta dem de drygt 40 milen från Bratislava till Kosice. En resa som tar ungefär fem timmar.

Torsdagens kvartsfinal i Kosice blir ett klassikermöte mellan Tre Kronor och Finland.

Nederlagstippade Finland har överraskat i VM, men när de oväntat förlorade sin sista gruppspelsmatch mot Tyskland missade de också chansen att vinna sin grupp.

Sverige fick annars en bra start i tisdagskvällens viktiga gruppspelsmatch mot Ryssland.

Det defensiva spelet som tidigare under turneringen hade haft sina brister fungerade riktigt bra, och framåt skapade svenskarna en hel del.

I den åttonde minuten gav det utdelning. Elias Pettersson passade Marcus Pettersson som sköt.

Framför mål stod Gabriel Landeskog och styrde in skottet. 

Sverige skapade ytterligare ett par riktigt bra chanser, även om det inte blev några flera mål. Som helhet var det en bra svensk period.

Den andra perioden blev en helt annan historia. Sverige blev utspelat av ett urstarkt Ryssland.

Inte ens en minut var spelad när Artiom Anisimov kvitterade till 1–1 bakom en chanslös Jacob Markström.

Det var bara början.

Innan perioden var slut hade Ryssland gjort sammanlagt sex mål, och Jacob Markström hade haft 20 riktigt jobbiga minuter i målet.

– Jag är självklart inte nöjd. Det kan man inte vara är man har torskat med 4–7. Hade vi vunnit med 4–0 hade jag varit nöjd, säger Jacob Markström.

– Jag måste vara bättre helt enkelt. Det är mitt jobb att rädda puckar.

Han var inte den ende svensken som hade det jobbigt.

Det som fungerade bra i det svenska spelet i den första perioden var som bortblåst i den andra där Sverige blev utspelat.

– Det är svårt att säga riktigt vad det är som händer mellan första och andra. Kanske ger vi dem lite för mycket utrymme, säger lagkaptenen Oliver Ekman-Larsson.

Matchen var naturligtvis avgjord efter två perioder, men svenskarna försökte få till en bättre tredje för att kunna ta med sig den känslan till kvartsfinalen mot Finland.

– I den tredje tyckte jag vi försökte komma tillbaka till vårat spel, men det finns lite att jobba på i försvarsspelet, säger Oliver Ekman-Larsson.

Sverige snyggade till siffrorna något i sista perioden, men som helhet var det här en match där de svenska spelarna blev rejält avklädda.

Nu har de två dagar på sig att komma tillrätta med de spelmässiga bristerna annars kan den svenska jakten på ett tredje raka VM-guld ta slut redan i kvartsfinalen mot Finland.

Läs mer:

Förbundskaptenen: ”Det kändes som allting gick in” 

Tyska skrällen kostar Finland gruppsegern