Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 05:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/loket-lulea-som-forandrat-svensk-hockey/

Ishockey

Loket Luleå som förändrat svensk hockey

Luleås damverksamhet går plus. Inför säsongen har bland annat Johanna Fällman (mitten bilden) fått en deltidanställning som ambassadör i ett projekt. Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

Luleå hockey har förändrat den svenska hockeyvärlden.

Satsningen på damhockey har gjort klubben till vinnare både på och utanför isen.

– Jag är superglad över att flera klubbar nu satsar, och det känns bra att vi har varit loket i den förändringen som vi ser inom svensk damhockey, säger Luleås tränare och sportchef Fredrik Glader som är inne på upploppet.

Om några veckor får nämligen loket Luleå en ny lokförare.

– Men det är viktigt att klubbarnas satsning är långsiktig. Man kan inte bara satsa ett år och sedan sluta. Vill man få till en varaktig förändring måste man ha tålamod, säger Fredrik Glader.

Säsongen är i gång och loket Luleå tuffar på, men snart blir det utan Fredrik Glader i förarhytten.

Tidigare i veckan meddelades nämligen att Fredrik Glader kommer att lämna klubben för att bli sportchef för Modos herrlag.

Han fortsätter dock som tränare till mitten av oktober innan hans ersättare Mikael Forsberg, som var assisterande tränare för Luleå 2015-2017, tar över.

– För egen del blir det spännande med en ny utmaning, men det kommer också bli bra för laget. Mikael Forsberg är en superbra kille med stor hockeykunskap, som kommer att komma in med massor av energi, säger Fredrik Glader.

Luleås tränare Fredrik Glader är inne på upploppet. i mitten av oktober lämnar han jobbet som tränare för Luleås damlag, och blir ny sportchef för Modo. Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

Det är bara fyra år sedan som Luleå hockey tog över Piteås elitlag Munksund SSK, som då kämpade med ekonomiska svårigheter.

Luleå gjorde direkt klart att deras satsning var på riktigt och helhjärtad, och redan första säsongen blev det SM-guld. 

– Jag tror att det var väldigt viktigt att vår styrelse var tydlig med att det här var en prioriterad satsning och att Luleå hockey från och med då hade två representationslag, säger Fredrik Glader.

– Redan från start fick vi också med oss supportrarna på ett sätt som fick stor betydelse. Vi valde tidigt att vara öppna mot supportrarna, och var noga med att de skulle känna sig välkomna och ta del av vår verksamhet för att få se hur det är att vara damspelare. Vi försökte bjuda på oss själva, och vi fick massor av kärlek tillbaka.

Under Fredrik Gladers ledning har Luleå tagit tre SM-guld, 2016, 2018 och 2019.

Vad är du mest stolt över under dina år i klubben?

– Vinna SM-guld är fantastiskt, men det jag är mest stolt över är att vi har lyckats med en kulturförändring.

– När jag var pojke fanns det knappt en flicka på plats när jag kom till hallen. I dag ser vi en otroligt fin utveckling när det gäller jämställdhetsarbetet inom hela Luleå hockey.

Något som har genererat vinst även utanför isen.

När Luleå i våras presenterade sitt bokslut stod det klart att damverksamheten redovisade plussiffror.

Något som ger utrymme för fler satsningar.

Inför den här säsongen har bland annat två av lagets stjärnor landslagsspelarna Emma Nordin och Johanna Fällman fått en deltidanställning som ambassadörer för klubbens så kallade SANT-projekt (Socialt ansvar i norr tillsammans) som jobbar med jämställdhetsfrågor.

Nästa steg är att fostra och slussa in egna talanger i A-laget. Som ett led i det har Luleå det här läsåret skapat möjlighet för upp till sex tjejer att gå på hockeygymnasium.

– Det har varit ett viktigt delmål i hela den här processen, och en nödvändighet för klubben, säger Fredrik Glader.

– För oss är det också viktigt att vi här i Norrbotten kan erbjuda samma möjlighet att utvecklas oavsett om man är herr- eller damspelare. Man ska inte behöva flytta ett antal mil för att utvecklas.

Fredrik Glader berättar att supportrarna direkt gav kärlek till damlaget. Till årets premiär välkomnades spelarna med ett guldtifo. Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

I helgen kommer Luleå till Stockholm för att möta AIK på lördag och SDE på söndag. AIK har inlett säsongen med en seger och en förlust, medan det tidigare eviga bottenlaget SDE har överraskat med två raka segrar.

– Jättekul att SDE börjat starkt, en jämn serie är bra för alla. De har en helt annan struktur, och tydliga linjer, i sitt spel än vad jag har sett tidigare så det ska bli väldigt kul att ta sig an dem, säger Fredrik Glader.

Luleå visade vägen, och nu är det flera klubbar som följer efter. En av klubbarna som har bestämt sig för att göra en rejäl satsning är Brynäs.

Inför den här säsongen har lagets stjärna Erika Grahm, som gör sin andra säsong i Brynäs, också fått rollen som sportchef för damverksamheten.

– Det här är första året på den treårsplan som vi har gjort upp för damverksamheten, säger Erika Grahm.

– För mig är det viktigt att den här satsningen genomsyrar hela föreningen – från högsta ledningen och neråt – och det känner jag verkligen att den gör. Det kommer att ta sin tid, men vi är överens om att vi ska jobba för att hockey ska vara för alla.

Under de två senaste åren har Brynäs haft en tjejsatsning som resulterat i att man i dag har två flicklag.

Nästa mål är att få ett juniorlag, och i likhet med Luleå ett hockeygymnasium.

– Det är frågor som vi kommer att jobba hårt för att förverkliga, säger Erika Grahm.