Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Luleå svenska mästare i ishockey

Luleås spelare jublar med SM-pokalen.
Luleås spelare jublar med SM-pokalen. Foto: Robert Nyholm/TT

Luleås satsning gav resultat direkt.

När lagkaptenen Emma Eliasson på söndagen höjde SM-bucklan jublade en rekordstor publik på läktaren.

”Det går inte att riktigt beskriva den lycka och stolthet som jag känner över det här laget och den här stan”, säger Luleås tränare Fredrik Glader.

– När jag kom ut på isen och fick träffa supportrarna grät jag. Publiken har burit fram oss under hela säsongen men stämningen under söndagens final slår allt, fortsätter guldtränaren.

När DN pratar med Fredrik Glader står han i ett högljutt omklädningsrum. Glädjevrål hörs med jämna mellanrum och Luleåtränaren säger att det är svårt att ta in alla intryck.

– Det är fortfarande en magisk stämning här, konstaterar han.

Hemmalaget Luleå tog greppet direkt om söndagens avgörande SM-finalmatch mot Linköping. På läktaren i Coop arena satt 4 179 personer och därmed krossades Modos publikrekord på 3 449 från SM-finalen 2014. Rekordpubliken fick snabbt anledning att jubla.

I den fjärde minuten gav Mira Jalosuo Luleå ledningen med 1–0. Tre minuter senare ökade finalens bästa spelare Michelle Karvinen på ledningen till 2–0.

Linköping var därmed det jagande laget men utan Jennifer Wakefield, som tvingades lämna laget efter första finalen för att VM-läger med Kanada, och med en mänsklig Florence Shelling i mål blev jakten resultatlös.

Luleå vann den tredje finalen med 4–1 och finalserien med 2–1 i matcher.

– När Linköping tog sin timeout (55.14) och vi ledde med 4–1 kände jag att det här tappar vi aldrig. Då sa jag till tjejerna att de skulle ta in allt som hände och riktigt njuta under de sista minuterna, berättar Glader.

Det var inför den här säsongen som Luleå hockey tog över Munksund-Skuthamns verksamhet.

Efter att i flera år kämpat med en ansträngd ekonomi hade riksserielaget Munksund-Skuthamn nått vägs ände. Lösningen blev att Luleå hockey tog över ansvaret.

Luleå gick direkt ut och deklarerade att satsningen var långsiktig och seriös på alla plan. Damlaget skulle få bästa förutsättningarna att lyckas, och publiken var genast med på noterna.

– Klubben, staden, fansen alla har de en del i vårt guld. Den uppbackning vi har fått är otrolig, säger Fredrik Glader.

– När du börjar något nytt är det alltid svårt att veta hur det ska tas emot och det här har överträffat alla mina både förväntningar och förhoppningar, fortsätter Fredrik Glader som fortsätter som tränare även nästa säsong.

På söndagskvällen hyllades Luleås guldlag på Nytorget i Luleå.

Senaste årens mästarlag

2016: Luleå.

2015: Linköping.

2014: Linköping.

2013: AIK.

2012: Modo.

2011: Segeltorp

2010: Segeltorp

2009: AIK

2008: Segeltorp

Guldligan:

9: Nacka HK

7: M/B Hockey

4: AIK

3: Segeltorp

2: Foc Farsta, Linköping

1: Luleå, Modo.