Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Luleå tvingade fram avgörande final

Luleås Mira Jalosuo (nummer 18) jublar med lagkamraterna efter sitt 4–3-mål mot Linköping i den andra SM-finalen.
Luleås Mira Jalosuo (nummer 18) jublar med lagkamraterna efter sitt 4–3-mål mot Linköping i den andra SM-finalen. Foto: Robert Nyholm/TT

Fem raka förluster mot Linköping den här säsongen men när det som bäst behövdes kom den första segern.

Luleå vann lördagens SM-final mot Linköping med 5–3 och tvingade fram en tredje och avgörande finalmatch.

”Den här gången var vi riktigt heta framför deras mål och det avgjorde,” säger Luleås tränare Fredrik Glader.

– Trots att vi förlorat säsongens tidigare matcher mot dem (fyra i grundserien samt i den första SM-finalen) står jag fast vid att vi i samtliga tidigare matcher också svarade för riktigt bra prestationer. Skillnaden den var att vi den här gången också var ordentligt på hugget framför mål, fortsätter Fredrik Glader.

Luleå, som inför den här säsongen tog över Munksund-Skuthamns verksamhet, har under sitt första år i Riksserien inte bara haft sportsliga framgångar utan har också blivit ett publiklag.

Lördagens final i Coop arena i Luleå sågs av 3.054 åskådare, knappt 400 färre än publikrekordet på 3.450 personer som sattes i SM-finalen mellan Modo-Linköping 2014.

– Det vore kul att slå det rekordet i den tredje finalen, säger Fredrik Glader.

Spelmässigt tog hemmalaget Luleå tidigt ett grepp om lördagens SM-final, även om gästerna Linköping målmässigt länge hängde med.

Rebecca Stenbergs 5–3-mål i den tredje periodens femte period blev matchens sista. Det var för övrigt det enda av finalmålen som gjordes av en svensk spelare.

När Linköping vann första SM-finalen dominerade kanadensiska landslagsspelaren Jennifer Wakefield, som direkt efter den matchen lämnade Sverige för VM-läger i Kanada.

– Det är klart att det spelar in att hon inte kan vara med, men vi har vunnit utan henne tidigare och vi ska göra det igen, säger Linköpings tränare Peter Frantz.

På söndag i Coop arena i Luleå ska det avgöras. Kommer regerande svenska mästarna Linköping att ta sitt tredje raka guld eller tar Luleås damer guld redan under sin första säsong?

– Tjejerna är ordentligt revanschsugna, och det ska vi visa i söndagens match, säger Peter Frantz.