Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Luleås supportrar skramlar till nyförvärv

Foto: LuleåFans, TT

Vid midnatt natten till tisdag stänger riksseriens transferfönster. Luleå fick sin center Emma Nordin skadad i landskampen mot Finland i lördags. Och på söndagen startade LuleåFans en insamling för att klubben ska kunna rekrytera hennes ersättare.

Luleås damhockeylag gjorde en stor satsning inför säsongen med uttalade målsättningen SM-guld. Flera spelare värvades, bland dem Emma Nordin. Att landslagscentern nu är skadad (hon ska magnetkameraundersökas på måndagen för att få veta hur allvarlig den är) är ett stort avbräck för riksserietvåan.

– Vi tittar så klart när vi får en nyckelspelare skadad. Vi är mitt i processen nu. Det är kort om tid men vi jobbar på att hitta en ersättare, säger Luleås vd Stefan Enbom till Dagens Nyheter.

Supporterföreningen LuleåFans tog på söndagen initiativ till en insamling.

”Alla hjärtans dag i dag och vad passar bättre än att visa ditt hjärta för Luleås damlag?” skrev den på sin hemsida med uppmaningen att skänka en slant med målet att 50.000 kronor skulle samlas in.

– För oss var det självklart, när vi förstod att hon kunde bli borta länge. Damlaget har inga stora ekonomiska muskler och kan vi hjälpa till så vill vi gärna göra det, säger supporterklubbens ordförande Stefan Baudin till NSD.se.

Supporterföreningen började insamlingen med 5.000 kronor och fansen följde efter och skänkte allt emellan 5 och 1.000 kronor.

Natten till måndagen nåddes målet, som då höjdes till 100.000 kronor. Vid lunchtid på måndagen var summan uppe i drygt 58.000 kronor.

– Jag är fruktansvärt glad, jag känner mig stolt över att vi har de fans vi har, säger Stefan Enbom till DN.

Vad betyder den här insamlingen?

– Vi är i ett ekonomiskt läge att vi kan ersätta en spelare även utan en insamling. Men våra fans skickar en väldigt tydlig signal, som betyder mer än beloppet i sig.

LuleåFans skriver på sin hemsida att ”Damlaget har även en mycket pressad ekonomi”. Det är alltså inte så att ni inte hade kunnat titta på en ersättare utan den här insamlingen?

– Vi har en ekonomi under kontroll. Vill vi tillföra en spelare så har vi ekonomiska muskler. Men om det dessutom finansieras så här så blir det ju ett enkelt beslut.

Återstår att se om klubben hittar någon ersättare. Det är som sagt inte många timmar kvar att leta på i ett läge när flertalet aktuella spelare redan har kontrakt med andra klubbar.

Läs mer. Luleå Hockey