Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Lundberg matchhjälte för Skellefteå

Här Martin Lundberg 1–0 på Luleå.
Här Martin Lundberg 1–0 på Luleå. Foto: Robert Granström/TT

Den färske landslagsmannen Martin Lundberg blev matchhjälte när Skellefteå vann ett stekhett norrderby mot Luleå med 2–1. Lundberg gjorde båda hemmamålen i en fysisk match av slutspelskaraktär.

”Båda lagen ville väl visa upp sig, mäta varann inför slutspelet. Det var nog därför det blev lite grinigt”, säger tvåmålsskytten, som har lyft sig flera klasser den här säsongen.

– Såklart får man bättre självförtroende när man blir uttagen i landslaget. Jag är väl en defensiv spelare i grunden men har jobbat varje dag för att bli en tvåvägsspelare. Den här säsongen har jag också fått spela mycket powerplay och petat in någon puck också då och då, säger Martin Lundberg, som gjort elva mål så här långt.

Tillsammans med Linköping är Luleå ligans formstarkaste lag just nu och norrderbyt blev en sprakande tillställning där båda lagen visade både muskler och känslor inför det stundande slutspelet. Där kan det mycket väl bli så att man stöter på varandra igen i en eventuell semifinal.

Luleå hade Anton Hedman avstängd, men även med lagets bäste tacklare borta spelade norrbottningarna tufft fysiskt för att få stopp på Skellefteå.

Det blev ändå hemmalaget som tog ledningen. Med bara en sekund kvar av ett numerärt överläge kunde Martin Lundberg efter 14.24 slå in 1–0, framspelad av Niclas Burström.

– Starkt av honom att hålla kvar pucken i zon till att börja med. Sedan var det bara för mig att slå in den i tom kasse, säger Martin Lundberg, som sedan från utvisningsbåset kunde se Luleå kvittera till 1–1.

Målskytt var Jacob Micflikier som styrde in ett skott från Lucas Wallmark efter bara 24 sekunder i den andra perioden.

I den tredje perioden höjde Skellefteå tempot och Luleå fick allt svårare att hänga med.

Efter 1.08 kunde hemmalaget ta ledningen med 2–1. På nytt var det Martin Lundberg som höll sig framme och satte pucken i nät efter ett snabbt och vackert anfall.

Det målet visade sig bli avgörande. Men slutet blev dramatiskt. Med en man mindre blev Skellefteå satt under ett våldsamt tryck men mycket tack vare målvakten Markus Svenssons storspel lyckades man hålla undan till seger och tre nya poäng.

– Skönt. Det var väldigt viktiga poäng vi spelade om, säger Lundberg.

Skellefteås Martin Lundberg satte båda hemmamålen i 2–1-segern över Luleå.