Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-15 22:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/lundqvist-hyllar-nylander-han-ar-skillnaden/

Ishockey

Lundqvist hyllar Nylander: ”Han är skillnaden”

Henrik Lundqvist gjorde en riktigt bra match mot Schweiz, men efter matchen hyllade han själv William Nylander. Foto: Vladimir Simicek/AFP

BRATISLAVA. Tre Kronors målvakt Henrik Lundqvist hyllar William Nylander efter lördagskvällens segermatch mot Schweiz i VM-staden Bratislava.

– Han är skillnaden den här gången, säger Henrik Lundqvist.

– Alla kämpar och sliter, men någon måste kliva fram och göra det där lilla extra. I den här matchen gjorde han verkligen det.

– I täta matcher där det är svårt att skapa lägen kommer det att vara nyckeln. Då måste toppspelarna kliva fram, och William gjorde det väldigt bra i dag.

När Henrik Lundqvist efter matchen kommer till de skrivande journalisterna i den mixade zonen har redan klarat av ett stort antal tv-intervjuer.

Henrik är rejält svettig efter en match där han fick jobba från början till slut, men när han får prata om William Nylander är det som om han glömmer tröttheten och börjar le.

När han får frågan om hur svårt det är för en målvakt att läsa William Nylanders passning fortsätter han att berömma 23-åringen.

– Han gör det så bra. Han fryser den ofta, och sedan kommer passen och som målvakt gäller det att man inte förivrar sig då.

Henrik Lundqvist fick annars en tuff start i matchen mot Schweiz.

Efter bara fyra minuter släppte han in det första målet.

– Det kändes inte bra att de fick den starten, men samtidigt kan det ibland vara bra att känna att man får kriga sig tillbaka, säger Henrik Lundqvist.

– Det här var en sådan match där jag fick kriga, och vi som lag fick kriga. 

För två år sedan tog William Nylander och Henrik Lundqvist ett första VM-guld tillsammans i Köln.

Nu är de på jakt efter ett andra guld, och lördagskvällens match visar att båda hittat VM-formen.

– Det här var en bra test för oss. Vi fick lite många utvisningar , men jag tyckte vi dödade dem på ett bra sätt och det var viktigt, säger Henrik Lundqvist.

– Det betydde också mycket att vi fick mål i psykologiskt viktiga lägena.

Läs mer: Dramatik när Tre Kronor vann mot Schweiz