Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 23:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/lundqvist-infor-vm-det-klart-att-vi-gar-for-guld/

Ishockey

Lundqvist inför VM: ”Det klart att vi går för guld”

Henrik Lundqvist under tisdagens träning. Foto: Janerik Henriksson/TT

Sveriges största målvaktsstjärna förbereder sig inför stundande hockey-VM i Slovakien. Henrik Lundqvist landade på svensk mark på tisdagen och mötte pressen efter träningen på eftermiddagen.

– Formen kändes bra, hela den här veckan handlar om att förbereda sig inför VM, säger New York Rangers målvakt. 

Rätta artikel

Senast Henrik Lundqvist bar den svenska landslagströjan i VM-sammanhang var när Sverige vann guld 2017. Många kommer säkerligen ihåg finalmatchen i Köln, Tyskland, när Lundqvist räddade den avgörande straffen mot Kanada och fick William Nylander över sig.

Extra känslosamt blev det eftersom att Henrik Lundqvist fick ta guldet tillsammans med sin tvillingbror Joel. 

– Jag minns att det var intensivt, jag kom direkt från New York och spelade fem matcher på några få dagar. Men allt föll på plats, det var ett roligt gäng och en rolig turnering. Hela upplevelsen var fantastisk och såklart var det speciellt att göra det med brorsan, säger Henrik Lundqvist. 

Då trodde nog många att det var New York Rangers-stjärnans sista VM. Men den 19:e april slog bomben ned: Henrik Lundqvist tackar ja till årets världsmästerskap.

– Ska jag vara ärlig trodde jag kanske att förra VM var mitt sista. Men när man får möjligheten att spela en turnering är det en ny upplevelse och erfarenhet som spelare och människa oavsett hur det går.  

Men det tog några dagar efter att säsongen tagit slut innan han bestämde sig. 

– Man vet aldrig var man står mentalt men då röken lagt sig kändes det kul och spännande. Det behövs lite tid att smälta säsongen. Det är alltid speciellt att dra på sig landslagströjan, det spelar ingen roll om man är 16 år eller 37 år som jag är i dag. Det är fortfarande samma känsla. Jag känner en stolthet att spela för landslaget, säger Henrik Lundqvist.

Sverige har möjlighet att vinna ett tredje raka VM-guld. I gruppen ställs Tre Kronor mot Tjeckien, Ryssland, Schweiz, Norge, Lettland, Österrike och Italien. 

– Det klart att vi går för guld och det tror jag alla känner. Vi har förutsättningarna för att vinna. 

Ryssland har ett starkt lag, med superstjärnorna Alexander Ovetjkin och Jevgenij Malkin i spetsen.

– Jag tror VM över lag kommer bli en bra turnering, flera lag kommer med bra spelare. USA ser väldigt starka ut, Ryssland likaså, säger Lundqvist om konkurrensen.

Jacob Markström som kommer från en stark säsong med Vancouver Canucks har också tackat ja till VM och därmed höjs konkurrenssituationen mellan stolparna. 

– Jag tar inget för givet utan jag är här för att göra så bra jag kan. Det är upp till Rikard Grönborg (förbundskapten) att bestämma vem som spelar. Men så tror jag alla känner, det är många bra spelare här och jag tror ingen ska ta något för givet. Det ska vara konkurrens på den här nivån.

Henrik Lundqvist vill lyfta VM-bucklan igen, precis som han gjorde 2017. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Som ett sista genrep inför VM väntar Carlson Hockey Games den 1–5 maj, turneringen spelas i Stockholm och i tjeckiska Brno. Under onsdagen ställs Sverige mot Ryssland i Globen. Övriga nationer som deltar är Finland och Tjeckien. Vikten att få en turnering i sig inför VM är stor. 

– Det viktigaste för mig är att få träna med laget och få upp tempot. Att jag får upp farten och tanken, och får någon match för att påminnas om vad man behöver förbättra. Det ser jag som en möjlighet den här veckan. 

Om Henrik Lundqvist vaktar målet under onsdagens match är oklart.

– Jag behöver några träningar så planen är väl att spela till helgen. Men det klart att det är kul att vara hemma och samlas med laget. Det är många talangfulla spelare som man hållit ett öga på under året, men som jag kanske inte känner så väl. Det får jag möjlighet till nu under turneringen. Jag ser hela den här veckan och VM som en möjlighet att få med mig bra minnen. 

Borta i New York gick säsongen tungt. Laget, som gick till Stanley Cup-final 2014, missade slutspelet, precis som säsongen innan. 

– Första delen av säsongen kändes bättre än på flera år men andra hälften var betydligt tuffare, både för laget och för mig. Den där mentala biten att man kände att vi var ganska långt i från slutspel, det var tuffare än vad jag trodde, säger Henrik Lundqvist om säsongen. 

Läs mer: 

Guide: Allt du behöver veta om Tre Kronors VM-genrep

Lundqvist om att bli sin egen fiende: ”Dränerande”

Klart: Bäckström missar VM