Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Lundqvist: Vi har laget för att vinna

Vi går för att vinna”, säger Henrik Lundqvist om World Cup-truppen.
Vi går för att vinna”, säger Henrik Lundqvist om World Cup-truppen. Foto: Chris Young/AP

TAMPA. Rikard Grönborg valde Niklas Kronwall i stället för John Klingberg när de första 16 spelarna till World Cup i ishockey presenterades.

– Det är en trupp med mycket kunnande. Vi går för att vinna, säger Henrik Lundqvist om truppen.

Det blev 16 väntande namn som blivande förbundskaptenen Rikard Grönborg läste upp vid presskonferensen i New York Rangers träningsanläggning i Tarrytown strax norr om New York.

Enda platsen det kunde vara diskussion kring var den sjätte backplatsen då sex försvarare och åtta forwardar valdes tillsammans med de två målvakterna Henrik Lundqvist och Jacob Markström.

Valet föll på rutinerade Detroitbacken Niklas Kronwall före John Klingberg.

Med Erik Karlsson och Oliver Ekman-Larsson har Tre Kronor ändå tillräckligt med offensiv styrka resonerade landslagsledningen i det här skedet.

– Han är en suverän puckförare och tacklare, fortsatte Grönborg när han först av alla backar läste upp Kronwalls namn.

När han sist av alla presenterade Henrik Lundqvist la han också till:

– Han har ett högt hockey-IQ. Han är smartare än oss och kommer att bli coach en dag.

Henrik Lundqvist fanns på plats på sin födelsedag och kommenterade truppen så här:

– En skicklig grupp. Speciellt backsidan. Många smarta hockeyspelare, som både kan spela offensivt och defensivt. På forwardssidan är det många erfarna spelare som spelat många stora turneringar. Men även om det är många smarta spelare gäller det att få ihop det till ett lag. Det är inte alltid bästa laget är det med de 20 bästa spelarna.

Trots deltagande i tre OS där alla de bästa spelarna varit med såg han fram mot den här turneringen av en speciell anledning.

– Det blir nytt att starta en säsong så här. Vi får också en chans att förbereda oss på ett bättre sätt. Vi kommer att kunna göra något speciellt tillsammans.

– Det blir en annorlunda sommar för att komma så bra förberedd som möjligt. Men det är ju kul att träningslägret och en match är i Göteborg, poängterade han.

Tre Kronor möter Finland i två träningsmatcher i Göteborg och Helsingfors innan resan över till Toronto.

Han fick givetvis också frågan om målsättningen.

– Vi har ju inte träffast än, men det är att vinna. Vi har laget för att kunna göra det. Men för att göra det måste allt fungera direkt då det är så kort turnering. Speciellt powerplay och boxplay kommer att bli viktigt.

– En tuff utmaning, la han till och log förväntansfullt.

Henrik och tvillingbrorsan Joel fyllde 34 år på onsdagen.

– Jag är lika motiverad inför det här som för tio år sedan. Jag känner mig inte gammal. Jag har kul och uppskattar var jag är just nu, underströk ”Henke”.

Med ålderns rätt erkänner Henke att han har en ledarroll i laget.

– Jag ska göra vad jag kan. Men redan vid OS i Sotji hade vi en bra dialog i gruppen om hur vi skulle spela i egen zon också så.

Han fick också berätta hur han känner att bli uttagen i en sådan här trupp.

– Det är en stor ära att få spela med bra spelare och att få representera sitt land. Det var stort 2006 vid OS i Turin att se den svenska flaggan hissas. Men man lär sig av alla turneringar man är med. Också från Sotji där vi gjorde en bra turnering och slutade tvåa.

Övriga platser i truppen, en målvakt, en back och fem forwardar ska presenteras första juni.

Sveriges trupp till World Cup

Målvakter: Henrik Lundqvist, NY Rangers, Jacob Markström, Vancouver.
Backar: Erik Karlsson, Ottawa, Oliver Ekman-Larsson, Arizona, Victor Hedman, Tampa Bay, Anton Strålman, do, Niklas Kronwall, Detroit, Niklas Hjalmarsson, Chicago.
Forwards: Daniel Sedin, Vancouver, Henrik Sedin, do, Nicklas Bäckström, Washington, Henrik Zetterberg, Detroit, Loui Eriksson, Boston, Gabriel Landeskog, Colorado, Alexander Steen, St Louis, Filip Forsberg, Nashville.

Fakta. Viktiga World Cup-datum

1 juni: Sista datum för att komplettera trupperna med de sista spelarna. Sluttruppen ska bestå av 23 spelare, varav tre målvakter. Rikard Grönborg är inne på att fördelningen bland utespelarna ska bli sju backar och 13 forwards.
4–11 september: Tre Kronor håller träningsläger i Göteborg. Två träningsmatcher spelas mot Finland (Helsingfors 8/9 och Göteborg 10/9).
14 september: Tre Kronor möter Europalaget i en träningsmatch i Washington.
17 september–1 oktober: World Cup i Toronto. Tre Kronor möter Ryssland (18/9), Finland (20/9) och Nordamerika U23 (21/9) i gruppspelet. I den andra gruppen spelar Kanada, USA, Tjeckien och Europalaget. Semifinaler (avgörs i en match) spelas 24 och 25 september. Finalserien, bäst av tre, spelas 27 och 29/9 samt eventuellt 1/10.