Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 05:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/lundqvists-utmanare-inledde-vm-resan-med-seger/

Ishockey

Lundqvists utmanare inledde VM-resan med seger

Kampen om rollen som förstamålvakt i VM står mellan Henrik Lundqvist och Jacob Markström. Den sistnämnda stod i onsdagens segermatch mot Ryssland. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Henrik Lundqvist satt på läktaren i Globen när Tre Kronor på onsdagen inledde VM-resan.

Det var i stället Vancouvers Jacob Markström som vaktade det svenska målet i matchen mot Ryssland – och som fick inleda sitt VM-äventyr med seger.

En stor förklaring till den svenska 6–4-segern var ett starkt svenskt powerplay.

Rätta artikel

– Jag har inte spelat match på nästan en månad så det kändes lite rostigt, säger Jacob Markström.

– Med tanke på det var det jätteskönt att få stå i den här matchen.

På onsdagseftermiddagen inledde Tre Kronor vägen mot VM.

Efter bara en träning tillsammans mötte Sverige, med 13 NHL-spelare i laget, Ryssland i den första matchen i landslagsturneringen Carlson Hockey Games.

Matchen spelades inför storpublik i Globen.

Ryssland kom till spel utan storstjärnorna Alexander Ovetjkin och Jevgenij Kuznetsov, men i laget fanns andra stjärnor som Jevgenij Malkin och Nikita Kutjerov.

Sverige saknade också en del spelare. 

Patric Hörnqvist ansluter till truppen under torsdagen och William Nylander och Mattias Ekholm ansluter först på onsdag i nästa vecka när laget åker till VM-staden Bratislava.

Saknades på isen gjorde också målvakten Henrik Lundqvist och forwarden Elias Lindholm.

I stället följde de två matchen från läktaren.

Båda två behövde någon träning till på sig innan de är redo för match och spelar därför inte förrän i lördagens match mot Tjeckien.

Kampen om rollen som Tre Kronors förstamålvakt i VM kommer med största sannolikhet att stå mellan Henrik Lundqvist och Jacob Markström – även om tredjemålvakten Jhonas Enroth också håller hög klass.

– Det är Rikard Grönborg (förbundskaptenen) som avgör vem som står, men det måste väl vara ett rätt angenämt problem för honom om han har flera att välja mellan, säger Jacob Markström med ett leende.

– Alla vill självklart spela, men vi pushar varandra och jag accepterar självklart den roll som jag får av Grönborg, oavsett vad det blir.

På många sätt var onsdagens match en typisk träningsmatch. 

Det märktes att det var ett tag sedan flera av båda lagens spelare senast spelade en match, och det märktes att lagen hade haft lite tid att träna tillsammans.

Både intensiteten och tempot gick upp och ner under matchens gång.

Därför ska man inte dra allt för stora växlar av att Sverige vann över VM:s största guldfavorit Ryssland, men visst finns det en hel del positivt som landslagsledningen kan ta med sig från den här matchen.

Kanske framför allt att spelet i numerärt överläge fungerade bra direkt. Enligt statistiken gjorde Sverige två mål i powerplay, 2–1-målet kom i spel fem mot fyra och 4–2 i spel fem mot tre.

Men även 5–2-målet var egentligen i numerärt överläge, eftersom Jevgenij Malkin precis kommit in på isen efter sin utvisning.

– Ja, powerplay var riktigt bra, och även boxplay, säger Jacob Markström.

Andra positiva saker var att Markströms lagkompis i Vancouver Loui Eriksson visade känsla för mål och gjorde två av Sveriges sex mål.

Matchen gav också besked om att Tre Kronors första backpar med Adam Larsson och Oliver Ekman Larsson inte tänker ge upp en millimeter av VM-isen utan kamp.

Läs mer: Guide: Allt du behöver veta om Tre Kronors VM-genrep 

Läs mer: Färjestads Nygård i jakt på en VM-debut: ”Skulle såklart vara jätteroligt”