Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 04:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/malin-fransson-vart-ar-krisdrabbade-aik-pa-vag/

Ishockey

Malin Fransson: Vart är krislaget AIK på väg?

Efter söndagens förlustmatch mot Vita Hästen stod det klart att Anders Gozzi gjort sin sista match som assisterande tränare i AIK. Foto: Jesper Zerman(Bildbyrån

AIK förlorade söndagens match mot Vita Hästen med 2–3 efter straffar. Därmed är laget kvar på jumboplats i allsvenskan.

Efter förlusten kom beskedet att Anders Gozzi lämnar rollen som assisterande tränare för att helt koncentrera sig på sportchefsuppgifterna.

Dessutom tar klubben hjälp av en mental tränare.

Förra säsongen satsade AIK hårt för att ta steget upp i SHL, och laget vann hockeyallsvenskan elva poäng före Oskarshamn.

Men drömmen om en plats i den högsta serien dog den 19 mars när AIK förlorade den den femte och avgörande matchen i den hockeyallsvenska finalen mot Oskarshamn.

Visserligen fick AIK en ny chans att vara med och slåss om en plats i SHL några dagar senare i ett playoff mot Leksand, men då var det som om alla energi hade gått ur laget.

Leksand kunde tämligen enkelt vinna med 2–0 i matcher.

Efter förra säsongen lämnade tränartrion Tomas Mitell, Jeff Jakobs och Peter Nylander klubben, och J20-tränaren Jussi Salo blev ny huvudtränare för A-laget.

Som ny assisterande tränare utsågs Anders Gozzi som därmed skulle kombinera rollen som sportchef med att vara assisterande tränare.

Den typen av dubbla uppdrag är sällan lyckosamma, och det var därför inte speciellt överraskande när AIK på söndagskvällen meddelade på sin hemsida att Anders Gozzi nu lämnar båset.

Från och med måndag är han enbart sportchef.

Ny assisterande tränare blir i stället Emil Alengård som plockas upp från J18-laget.

– Vi gör det här för att förtydliga Jussis roll som förstatränare och få en tydlighet på ledarsidan, säger Anders Gozzi till klubbens hemsida.

På hemsidan meddelade klubben också att de kommer att inleda ett samarbete med idrottspsykologen Pär Pettersson, som under många år jobbade med Tre Kronor.

I den kris som klubben befinner sig i är båda besluten helt riktiga. 

Men om det räcker för att få till en förändring är en helt annan fråga.

I det utsatta läget som AIK just nu befinner sig i handlar det om att ta små steg framåt. Att lämna jumboplatsen är det första, att kliva upp på säker mark det andra och så vidare.

Frågan är dock om supportrarna kommer att ha tålamod med de här små stegen. Med svaga resultat kommer också dåliga publiksiffror, vilket i sin tur innebär att ekonomin försämras ytterligare.

Det blir en ond spiral som det är svårt att hitta vägar att bryta.

SHL-drömmen är väldigt långt borta, och då pratar vi inte bara om den här säsongen. Så vart är AIK egentligen på väg?