Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Malmö skrällvann i Skellefteå

Malmö tog sin första seger på sex matcher när man slog Skellefteå med 2–1 i förlängningen.

Målet kom i powerplay genom Joey Tenute efter att Skellefteås Andrew Calof fått matchstraff.

– Den här segern betyder väldigt mycket för oss, säger Malmötränaren Björn Hellkvist.

Den situation som alla diskuterade efteråt inträffade efter 17.22 i den tredje perioden. Skellefteå jagade ett segermål när Andrew Calof satte ut ena benet när han skulle tackla Christoffer Forsberg. Fem minuters utvisning för bentackling blev domen och helt plötsligt kunde Malmö slingra sig ur trycket och själva få läge att avgöra.

– Inget att snacka om, även om jag inte tror att han hade något uppsåt. Det är bra att domarna tar för sådant där, det kan bli otäcka skador, säger Skellefteås tränare Bert Robertsson, som trots förlusten var nöjd med sitt lags insats.

– Vi har tagit sju av nio möjliga poäng den senaste veckan, det är bra. Tycker också vi gör det bra när vi tar tag i taktpinnen igen i tredje perioden efter deras kvittering. Att vi släpper två mål i boxplay blir förstås avgörande.

För Malmös del var segern efterlängtad. Fram till nu har skåningarna genomlidit en riktigt tung period med en skadelista som blivit allt längre och ett avstånd ner till Modo och kvalstrecket som blivit oroväckande kort.

Efter fem raka förluster med bara en enda poäng var förstås den här segern guld värd.

– Initialt betyder den två poäng, men den betyder också väldigt mycket för karaktären för vårt lagbygge. I dag gick vi verkligen ihop som ett lag. De unga spelarna stod upp för klubbmärket, säger Björn Hellkvist.

Matchen började annars dystert för Malmö. Skellefteå tog ledningen med 1–0 genom Axel Holmström efter 7.15. Skellefteås 19-årige JVM-stjärna fick pucken vid blålinjen och satte med ett handledsskott upp den i krysset bakom Jonas Gunnarsson i Malmös mål.

Men Malmö jobbade vidare och efter 11.42 i den andra perioden kom kvitteringen.

Skellefteå hade en man mindre på isen och när man skulle slå ut pucken ur sin zon prickade man domaren i stället. Malmö kunde fortsätta anfallet som slutade med att lagets bäste målskytt, Björn Svensson, styrde in kvitteringen till 1–1. Det var Svenssons 13:e mål och Malmös första powerplay-mål mot Skellefteå den här säsongen.

Slutminuterna blev dramatiska. Hemmalaget skruvade upp tempot och hade flera målchanser, men allt ändrades efter Calofs bentackling. Den innebar att Skellefteå fick avsluta den tredje perioden och inleda förlängningen med en man mindre på isen.

När det bara återstod 26 sekunder av det numerära underläget orkade man inte stå emot längre utan Joey Tenute kunde pricka in segermålet till 2–1 för Malmö.