Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Målvakten tackar mamma för segern

Målvakten Henrik Haukeland blev den store matchvinnaren när Leksand slog Modo med 2–1 och kvitterade till 2–2 i direktkvalet till SHL.

Efter succématchen tillägnade han mamma Linda sitt genombrott den här säsongen och storspelet mot Modo.

– Mamma betyder enormt mycket för mig som hockeyspelare. Därför var det stort när hon just i dag fick se mig spela i Leksand för första gången. Det inspirerande mig extra mycket, säger Henrik Haukeland till TT.

Leksand fick en smakstart i den här matchen när Brock Montpetit gjorde 1–0 efter 57 sekunder. Det målet präglade matchen och följdes upp av den bästa perioden som Leksand gjort mot Modo i den här matchserien.

Men i den andra perioden tog Modo helt över matchen. Leksand var enormt tillbakapressat och kom under långa stunder inte ur egen zon.

Det var då som Leksands Henrik Haukeland klev fram och storspelade. Utan honom hade Leksand inte vunnit den här matchen.

Efter slutsignalen var han också det främsta föremålet för hyllningarna. Men få visste då att hans tankar fanns hos en speciell person: Sin mamma Linda som rest till Leksand från norska Fredrikstad. Detta var andra gången den här säsongen hon såg sin son spela. Första matchen var i Globen mot Mora.

– Jag skäms inte för att säga hur mycket min mamma betyder för mig. Jag ringer henne inför varje match för att prata lite. Så har det varit sedan jag var barn. Och nu var det en speciell känsla att veta att mamma för första gången var bland publiken här i Leksand, säger Henrik Haukeland, som flera gånger under matchen försökte få ögonkontakt med sin mor.

– Jag såg henne inte, men bara vetskapen att hon fanns på läktaren stärkte mig. Nu ska jag hem och fira segern med henne, sedan är det dags att ladda om inför returmötet på måndag.

Den här påskaftonen började det märkas att det är två lag med helt annorlunda mentala förutsättningar som möts.

Leksand har inget att förlora. Hela den här matchserien är en fest. Modo har allt att förlora och nu, när Leksand gått från underläge 0–2 till 2–2, kommer också nerverna in i laget.

– Det kan bli vår stora fördel i de kommande matcherna. Dessutom känns det som killarna i vårt lag tappat respekten för Modo, säger Haukeland.

Hans tränare Per-Erik Johnsson är inne på samma linje.

– Det bästa med den här segern är att våra unga killar nu får ytterligare två matcher på sig att utvecklas i mötena mot Modo.

Samtidigt var det tyst i Modos omklädningsrum efter matchen.

Victor Olofsson var dock snabb att redan börja ladda om inför måndagens returmöte:

– Vi kan inte lägga oss ner och dö. Nu måste vi komma igen, analysera vad som hände i dag, och sedan visa det i resten av matcherna.