Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Martín Hasson kämpar mot VM-klockan

Stjärnmålvakten Kim Martín Hasson går en kamp mot klockan. Men får hon ordning på sin höftskada är 29-åringen given i Sveriges trupp till ishockey-VM i Malmö. ”Hon är en av världens tre bästa målvakter om hon är i ordning”, säger förbundskapten Leif Boork.

Damkronornas förbundskapten Leif Boork träffade målvaktsveteranen Kim Martín Hasson under söndagen – dagen efter hennes andra raka SM-guld med Linköping.

Hon känner fortfarande av höftskadan hon dragits med sedan i julas, men med lugn och ro fram till VM-premiären mot Japan den 28 mars i Malmö isstadion hoppas Martín Hasson och landslagsledningen att hon ska hinna läka ihop.

– Då tror den medicinska avdelningen att hon ska ha hyggliga chanser att komma tillbaka i bra ordning till VM. Hon är ett frågetecken, men det känns ändå så positivt att vi vill ha med henne, säger Leif Boork.

Boork hoppas att han får se den 29-åriga veteranen, som tagit ett OS-silver, ett OS-brons och två VM-brons i karriären, i samma form som innan skadan.

– Så bra som jag såg henne till jul har jag aldrig sett henne under hela karriären.

På grund av frågetecknet kring Linköpingsmålvakten tog Boork ut fyra målvakter i den preliminära VM-truppen. Även Sara Grahn, Byrnäs, Valentina Lizana Wallner, Djurgården, och AIK:s Murase Minatsu är med under förberedelserna i Trelleborg.

– Valentina och Sara är också två världsmålvakter. Vi står inte och faller med Kim Martín. Minatsu kommer få lämna truppen om de övriga tre är spelbara, säger Leif Boork.

Fjolårets OS-etta Lizana Wallner har inte spelat i landslaget denna säsong på grund av dels en handskada och dels att hon mött för dåligt motstånd i division 1 med Djurgården (gick upp till riksserien).

– Nu har hon mött bättre motstånd i kvalet och har gjort det riktigt bra. Hon var outstanding i Sotji-OS och motståndarna har respekt för henne, säger Boork.

Boork var med i ledningen redan under OS och tog över huvudansvaret i maj förra året. Medalj i hemma-VM är inte realistiskt, menar han. Däremot pratar Boork om medaljer i ett längre perspektiv — som i OS i Sydkorea 2018.

- Vi ska försöka vara med och slåss om mästerskapsmedaljer till slut och försöka vara med och slåss om OS-guldet 2018, har jag tänkt.

Fakta: Ishockey-VM i Malmö

Damernas ishockey-VM avgörs i Malmö 28 mars—4 april.

I grupp A spelar Finland, Kanada, Ryssland och USA. I grupp B spelar Japan, Schweiz, Sverige och Tyskland.

Ettan och tvåan i grupp B går direkt till semifinal. Fyran och trean får spela kvartsfinal mot ettan respektive tvåan i grupp B.

Matcherna i turneringen avgörs i Malmö isstadion och Rosengårds ishall.

Sverige genrepar mot Finland den 25 mars i Trelleborg.

Sveriges VM-trupp

Förbundskapten Leif Boork har tagit ut 24 spelare i en preliminär trupp till ishockey-VM i Malmö 28 mars–4 april. En målvakt kommer att få lämna truppen när turneringen startar.

Målvakter: Kim Martín Hasson, Linköping, Sara Grahn, Brynäs, Minatsu Murase, AIK, Valentina Lizana Wallner, Djurgården.

Försvarare: Emmy Alasalmi, AIK, Johanna Fällman, University of North Dakota, Lina Bäcklin, Brynäs, Annie Svedin, Sundsvall, Johanna Olofsson, Modo, Emilia Andersson, Linköping, Linnea Bäckman, AIK.

Anfallare: Jenni Asserholt, Linköping, Pernilla Winberg, do, Sabina Küller, AIK, Lisa Hedengren, do, Lina Wester, Leksand, Anna Borgqvist, Brynäs, Maria Lindh, University of Minnesota Duluth, Michelle Löwenhielm, do, Erica Udén-Johansson, Quinnipac university, Erika Grahm, Modo, Emma Nordin, do, Olivia Carlsson, do, Hanna Olsson, Sällskapet Skärgården Hockey 84.