Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 07:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/mastartranaren-roger-ronnberg-sluta-racka-ner-chl/

Ishockey

Mästartränaren Roger Rönnberg: ”Sluta racka ner CHL”

Frölundas tränare Roger Rönnberg. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

GÖTEBORG. – Vi måste sluta racka ner på den här ligan. Den är stor i Europa.

Det säger Frölundas tränare Roger Rönnberg inför starten av Champions Hockey League (CHL).

Frölunda har vunnit CHL tre gånger av fem möjliga och varit i final ytterligare en gång. På fredagen inleder man jakten på ännu en titel med match mot österrikiska Graz 99:ers. Roger Rönnberg förväntar sig en tuff resa mot en fjärde titel och menar att CHL blir bättre för varje år.

– Det är mycket svårare att vinna numera, oavsett från vilket land motståndarna kommer. Så var det inte riktigt i början. Ligan är jämnare och hockeyn är bättre, säger Rönnberg.

CHL har sedan starten 2014 fått utstå en hel del kritik – inte sällan från svenskt håll, där publiken har SHL att jämföra med. Roger Rönnberg tycker att man måste tänka en gång till och gör en jämförelse med fotbollen.

– Många i Spanien förstår nog att det kommer lite mindre folk och tittar när Barcelona möter IFK Göteborg än det gör när det är derby där nere. När Graz kommer hit ser de på oss som Barcelona och det är det som vi ödmjukt måste förstå här i Sverige. Vi måste ta den rollen, utan att racka ner på ligan, för den är stor i Europa, säger Rönnberg.

Kanske är intresset också på väg att öka här hemma. Över 3.000 biljetter är sålda till premiären i Frölundaborg, vilket är mer än den genomsnittliga CHL-matchen på hemmaplan i fjol.

Frölunda har även SHL-titeln att försvara. Rönnberg anser att spelet i CHL är bra för laget.

– Det ger oss möjlighet att träna på utslagsmatcher. Redan från hösten och framåt får vi träna på att vara bäst när det gäller. Jag gillar också formatet i slutspelet, där man slår ihop antalet mål i matcherna. Det gör att första bytet i första matchen blir viktigt, säger Rönnberg.

Mästarna utmanas i gruppen även av Mountfield från Tjeckien och brittiska Cardiff Devils.

Även Frölundas finalmotståndare från SHL, Djurgården, går in i turneringen på fredagen borta mot polska Tychy. Tränaren Robert Ohlsson säger att klubben satsar på att vinna CHL, men tror att premiären blir tuff.

– Vi vet att Tychy kommer att vara taggade, de ser det här nästan som en VM-final, säger Ohlsson till klubbens hemsida.

Övriga lag i gruppen här är Vienna Capitals och Adler Mannheim.

Läs mer: Frölunda CHL-mästare 2019