Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-23 10:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/match-i-skelleftea-da-ar-det-fordel-djurgarden/

Ishockey

Match i Skellefteå – då är det fördel Djurgården

Bild 1 av 2 Djurgårdens IFs målvakt Adam Reideborn.
Foto: Erland Segerstedt/TT
Bild 2 av 2 Djurgårdens målvakt Adam Reideborn får ta emot priset ”Honken Trophy” av målvaktslegendaren Leif ”Honken” Holmqvist inför match fem i kvartsfinalserien mellan Djurgården och Skellefteå.
Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån

Bortaplan i match sex – då är chansen stor att Djurgården avgör kvartsfinalserien mot Skellefteå.

Årets SHL-målvakt Adam Reideborn vet vad som gäller.

– Vi får vara lite försiktiga med att ta utvisningar, säger 27-åringen som kan försvinna till NHL efter säsongen.

Rätta artikel

Fem spelade matcher i kvartsfinalserien mellan Djurgården och Skellefteå, och bara en gång har hemmalaget lyckats vinna. Det var match tre som Djurgården vann hemma på Hovet med 3–1, mest tack vare målvakten Adam Reideborn.

I andra perioden kom Djurgården knappt ur egen zon och Skellefteå vann skotten med 13–1.

Men Adam Reideborn höll tätt. Han känner pressen som sista utpost, men det är också något som tänder honom.

– Man vill verkligen vara som bäst nu. Slutspel är jättehäftigt, det är bra tryck varje match och man blir extra taggad. 

– Det är nu det gäller att visa allt man har i sig och få ut allting. Jag har lite mer att ge tycker jag. Nu har vi en match mer vi ska vinna, så jag ska se till att hjälpa laget att ta den, säger Adam Reideborn.

Han har just avslutat ett kortare träningspass på Hovet och står lagom svettig i full utrustning och med ansiktsmasken upphissad i pannan.

Slutspelsskägget är stort och frodigt.

Kvällen innan hade Djurgården chansen att avgöra kvartsfinalserien inför ett fullsatt Hovet. Nu blev det förlust med 2–3.

– Det var surt. I slutspel är det väldigt mycket mentalt och det kan svänga över till deras fördel fort om man inte är försiktig. 

I söndagens match gjorde Skellefteå två mål i powerplay och ett med en man mindre på isen.

– Det är tajt, så vi får vara försiktiga med att ta utvisningar, konstaterar Adam Reideborn. Det är mycket kamp och små marginaler så powerplay är avgörande.

Den 27-årige Djurgårdsmålvakten har just blivit vald till årets målvakt i SHL och fått ta emot priset Honken Trophy. 

Något han är mycket stolt över.

– Det känns otroligt hedrande. Jag är nöjd med att jag fått visa upp mig i två säsonger på en hög nivå och visat att jag kan det, säger han.

Adam Reideborn har ett år kvar på kontraktet med Djurgården, men han vet att intresset från utländska klubbar är stort.

– Spelar man bra så kommer folk (agenter) och kollar på en. Det är en liten morot för mig också att få visa vad jag kan och testa på någonting utomlands inom en snar framtid. 

Själv är han tydligen med vilket mål han har.

– Det är NHL som jag framför allt vill till. Det har alltid varit målet, ända sedan jag började spela hockey. Nu har jag ändå en chans att få någonting där och då vill man ta den om man får en bra chans.

Sticker du direkt om du får chansen?

– Inte på varje chans. Jag ska känna att jag har en möjlighet att ta en plats i NHL, jag vill inte åka över för att spela AHL och komma hem igen. Jag ska ha en chans att ta en plats, annars trivs jag bra här och då finns det ingen anledning att åka, säger Adam Reideborn.

På måndagsträningen saknades fyra Djurgårdsspelare: Dick Axelsson, Niclas Bergfors, Tom Nilsson och Jacob Josefson.

– Men alla kan spela matchen, säger DIF-tränaren Robert Ohlsson som vill att hans lag ska spela som man gjort de andra två bortamatcherna.

– Vi måste spela lite rakare och snabbare i vårt attackspel. Och sedan ska man nog akta sig för att vara utvisad i den här serien.