Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-20 18:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/mats-j-larsson-nu-kan-skelleftea-aiks-historiska-epok-vara-over/

Ishockey

Mats J Larsson: Nu kan Skellefteå AIK:s historiska epok vara över

Skellefteå deppar. Foto: Bildbyrån

Är epoken över?

Sportchefen Martin Fransson spänner ögonen i mig när ställningen är 1–3 i matcher för Skellefteå AIK mot Djurgården i ishockeyns kvartsfinal.

Nu när förlusten är ett faktum svarar jag: 60–40 för ett ja.

Rätta artikel

Skellefteå AIK är en klubb där min pappa finns på bild från början av 50-talet med tröjan i Skellefteå museum (i och för sig i ungdomsbandy). Min far tog mig till första SM-finalen 1978 mot AIK från Solna som slutade med guld.

Sedan gick det brant utför – en utförsbacke som slutade med 16 år utanför den högsta serien. Föreningen var 1997 minuter från konkurs, vilket journalisten Jonas Fahlman skildrat i flera böcker.

Konkursen blev botten som skapade en marsch tillbaka efter några vilsna år där till och med klubbnamnet och klubbmärket avskaffades. Hösten 2006 kom klubben, nu i gamla tröjor och med återtaget klubbnamn, tillbaka i högsta serien. Sedan 2008/2009 har den svartgula stoltheten från norra Västerbotten aldrig missat ett slutspel.

De två raka gulden 2013 och 2014, som jag fick fira med mina två söner, markerade toppen på en era som många trodde var slut för två år sedan när Frölunda vände 1–3-underläge i matcher och gjorde att Skellefteå missade final för första gången på sex år.

Är epoken slut nu? Frågan ställdes redan då, och efter en minst sagt svajig fjolårssäsong var det få av lagets supportrar som trodde på en ny SM-final. Men det blev det, den sjunde på åtta år.

Efter semifinalsegern med 4–2 i matcher mot Djurgården rasade dock korthuset ihop i finalen. Bara ett mål på fyra matcher mot Växjö var ett nytt bottenrekord i SHL för en förlorande finalist.

Är epoken slut nu? Frågan ställdes igen när laget som sämst låg elva i tabellen under årets säsong. När lagkaptenen Jimmie Ericsson föll som en fura med avskuren hälsena såg det ut som en symbolik som kan vara slutet för seriens äldste spelare som vunnit guld i VM, KHL och SHL.

Utan Jimmie Ericsson och med kniven mot strupen ledde tränaren Tommy Samuelsson ändå laget uppåt. Med tur och skicklighet studsade västerbottningarna upp till femte plats och en slutspelsserie mot Djurgården för andra året i rad.

På en lunch med ett stödjande nätverk av medlemmar i Stockholm i samband med sista seriematchen i Stockholm konstaterade klubbdirektören Pea Israelsson, som funnits med under större delen av resan:

– Det vi har gjort är unikt.

Men den lilla klubben från kommunen där guldtackor gjuts har tappat 300-400 säsongsbiljetter de senaste åren och ekonomin har varit allt svårare att få ihop.

Oron att utförslöpan efter den förra, kortare framgångsepoken ska bli lika brant finns där hos de mest trogna supportrarna.

Sådana tecken, och att de bästa spelarna från guldåren börjar bli åldersstigna, ger mig oddset 60–40 för att epoken är över.

Men jag hoppas innerligt att jag har fel.

Läs mer: Djurgården slår ut Skellefteå – vidare till semifinal