Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 14:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/migranen-kom-tillbaka-under-mattssons-tunga-tid/

Ishockey

Migränen kom tillbaka under Mattssons tunga tid

Johan Mattsson har haft tunga perioder utanför isen under säsongen, men även spelat lysande ishockey. Nu är han en match från SM-guldet. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

Frölundamålvakten Johan Mattsson har gått stärkt ur motgångarna. Nu siktar stockholmaren på att snuva vännen och kollegan i Djurgårdskassen, Adam Reideborn, på SM-guldet.

Rätta artikel

Det finns många förklaringar till att Frölunda är en match från finalseger. En av de tydligaste är målvakten Johan Mattsson.

26-åringen har gjort en strålande säsong. Men den har också innehållit tunga perioder. Skadan under finalserien som gjort att han under de senaste matcherna fått lämna plats för Johan Gustafsson är en jobbig smäll. Men långt ifrån den värsta.

Det har varit en krokig väg mot toppen för Mattsson och säsongen har inte gått som på räls för den storväxte burväktaren. I början av året tvingades han ta en kort paus från ishockeyn på grund av saker som hände utanför rinken.

Han berättar om hur det uppstod komplikationer i slutet av sambon Carolines graviditet samtidigt som parets hund avled bara fyra år gammal. Det var oklart om han skulle få nytt kontrakt i Frölunda. Problemen med migrän, som han haft sedan ungdomen, gjorde sig påminda igen. Han mådde kort och gott dåligt.

– Det var ganska lite fokus på ishockey då, men det var bara att riva av plåstret och försöka påverka det man kunde påverka. Sedan är det vissa saker som hänger kvar och man får försöka bearbeta det i sinom tid, säger Mattsson efter ett träningspass i Scandinavium.

Han talar om allt stöd han kände från familj, vänner, klubb och fans – och inte minst från de idrottspsykologer han arbetar med.

– Jag har fått en otrolig hjälp och det hade nog inte gått så snabbt att ta sig igenom det om jag inte fått den hjälpen, säger han.

I dag känns allt lättare, mycket på grund av att Caroline och han har blivit föräldrar till Charlie. En hundvalp är också på plats och ”JM” och Frölunda är i SM-final. Det hade han inte väntat sig för några år sedan.

Mattsson är en av alla dessa hockeytalanger fostrad i Huddinge. Det blev Södertälje SK under juniortiden och sedan två år i lägre ligor i Kanada och USA. 

2014 var han efter ett dramatiskt kvalspel med om att ta Djurgården till SHL, men det blev inget nytt förtroende. Han förklarar att trots framgången kändes den säsongen ganska tung.

– Det var mitt första seniorår och jag var väl inte förberedd på all press som det innebär att spela i en sådan storklubb. Jag lärde mig mycket av det också, om vad som krävs och vilken inriktning man måste ha, säger Mattsson, som lånades ut till Björklöven för att sedan hamna i Timrå.

Efter andra året ringde Frölundas sportchef Fredrik Sjöström. Mattsson hade haft en bra säsong i allsvenskan, men medger att han ändå blev överraskad när en av SHL:s toppklubbar hörde av sig.

Han har motsvarat alla förväntningar och belönades nyligen med ett nytt tvåårskontrakt.

Mattsson säger att han gått stärkt ur motgångarna och lärt sig av dem. 

– Det är en bra erfarenhet att ha med sig nästa gång det går snett – för det kommer det att göra, säger Mattsson och förklarar att han nu också insett att det ibland finns saker som måste gå före ishockeyn.

Johan Mattsson är stockholmaren som kan sätta stopp för en god väns planer på ett SM-guld. När Mattsson tog upp Djurgården i SHL delade han målvaktssysslan med Adam Reideborn. De blev kompisar.

– Jag är väl inte superbra på att hålla kontakten med alla dem man spelar med, det blir ju några stycken, men han är väl en av dem som jag pratar med fortfarande. Vi lär nog ses någon gång i sommar, säger Mattsson som nyligen passade på att lyckönska Reideborn till att även han blivit pappa.

Att ha tagit upp Djurgården i SHL är ingenting Mattsson kommer att glömma i första taget. 

Men nu spelar han rollen som motståndare. Och slutar torsdagens match som han vill blir det guldfirande i Globen – för Frölunda.

Läs mer:

Lasch och powerplay avgjorde för Frölunda igen

Reideborn dubbelt besviken efter förlusten mot Frölunda