Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

Modo skrällvann mot Frölunda

Modospelarna jublar efter Per-Åge Skröders 2–0-mål.
Modospelarna jublar efter Per-Åge Skröders 2–0-mål. Foto: Frida Winter/TT

Bottenkämpande Modo tog en sensationell seger med 4–3 mot topplaget Frölunda i SHL, och därmed också sin första trepoängare på bortaplan denna säsong.

Frölunda har stundtals briljerat detta spelår och fått välförtjänt beröm. Dessutom hade Göteborgslaget vunnit sina åtta senaste möten med Modo. Men det hjälpte inte på trettondagen i Scandinavium.

– Det var riktigt skönt att vinna. Vi utför matchen på ett bra sätt, har rätt positioner och jobbar hårt, säger Gustav Possler, som gjorde Modos viktiga 4–2.

När nio minuter spelats ledde Modo redan med 2–0. Första målet var ett skott från Noah Welch som Johan Gustafsson i Frölundamålet försökte stöta bort med klubban – men pucken studsade på en spelare och in. Per-Åge Skröder sköt 2–0 efter att ha blivit snyggt frispelad i djupled.

Det var en inledning som gav energi åt båda lagen och nerv i matchen.

– Vi hamnade i ett svårt läge. Jag tycker att killarna hanterade den situationen rätt bra. Men sett över hela matchen saknade vi den rätta skärpan, noggrannheten och koncentrationen i avgörande lägen, säger Frölundas tränare Roger Rönnberg.

Hemmalaget ”vann” till slut skottstatistiken med 37–14.

– Men killerinstinkten var inte alls där idag, tycker Rönnberg.

Frölunda reducerade två gånger i powerplay. Men däremellan släppte man också in ett mål i numerärt överläge, när Peter Öberg ökade till 3–1 sedan Modo erövrat pucken i mittzon.

Med 3–2 till gästerna inför tredje akten blev nästa mål viktigt. På nytt var Modo hetast. Två Frölundaspelare krockade i egen zon, varpå Gustav Possler snodde pucken och gjorde 4–2 på retur efter eget skott.

– Det är dråpliga situationer som leder fram till deras mål, men som ligger i vår kontroll känner jag. Det finns en hunger i Modo där de tar vara på de tillfällena, säger Roger Rönnberg.

Frölunda behåller ändå serieledningen i SHL, men nu bara på bättre målskillnad än Skellefteå.

Modo kämpar för att komma över kvalstrecket i botten av tabellen. Chansen finns absolut. Det Modo vi ser nu, med Andreas Johansson som tränare, är mycket bättre än det Modo under Larry Huras ledning som blev utklassat med 7–0 av Frölunda i oktober.

– Jag tycker att vi haft bra självförtroende i gruppen ändå, säger målskytten Gustav Possler om säsongen.