Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 03:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/nar-tre-kronor-tystade-den-finlandska-publiken/

Ishockey

När Tre Kronor tystade den finländska publiken

Mats Sundin jublade när Per-Johan Axelssons 6–5-skott gick in i mål i VM-kvartsfinalen 2003. Foto: Claudio Bresciani / TT

KOSICE. Många av mästerskapsmatcherna mellan Tre Kronor och Finland har lämnat outplånliga intryck.

Frågan är om vi får vara med om något liknande på torsdag kväll när de två grannländerna möts i VM-kvartsfinalen i Kosice.

Möjligheten är stor när NHL-präglade Tre Kronor möter hemvävda Finland.

I hockeyhistorien finns det två kvartsfinaler i mästerskapssammanhang som de båda lagens fans aldrig kommer att glömma, men av olika skäl.

I OS i Nagano 1998 fick för första gången NHL-spelarna vara med. 

Det gjorde att förväntningarna inför OS-hockeyn var stora i både Sverige och Finland, och efter gruppspelet stod det klart att de båda länderna skulle mötas i kvartsfinalen.

Men den svenska uppladdningen blev störd, och det på ett mycket oväntat sätt.

Avslöjandet om Ulf Samuelssons dubbla medborgarskap, han var både svensk och amerikansk medborgare, skakade om den svenska truppen rejält. 

Något som märktes när det var dags för kvartsfinalen mot Finland.

Tre Kronor uppträdde utan självförtroende, och den första riktigt vassa svenska målchansen kom inte förrän i slutet av den andra perioden.

I den tredje perioden tog Finland ledningen med 2–0 och även om Peter ”Foppa” Forsberg lyckades reducera till 2–1 var det aldrig något snack om saken.

Finland var det bättre laget i den här kvartsfinalen, och för de svenska stjärnorna blev det ett tungt uttåg från den historiska OS-turneringen.

– Jag vet inte vad som hände. Det var som hela laget var förlamat. Vi kom aldrig in matchen. Det finns inga ursäkter men vi kom inte upp till den nivån vi vet att vi kan spela på, sa Mats Sundin till DN efter förlusten.

Finländska spelarna jublar efter att ha slagit ut Tre Kronor i OS-turneringen 1998. Foto: Jack Mikrut/Bildbyrån

Finlands båda mål i OS-kvartsfinalen 1998 gjordes av Teemu Selänne, och han var också en av huvudpersonerna vid nästa oförglömliga kvartsfinal mellan Tre Kronor och Finland.

Våren hade kommit till Helsingfors den där majdagen 2003 när Tre Kronor och Finland skulle mötas i VM-kvartsfinal i Hartwall arena i Helsingfors.

Det här året hade både Finland och Sverige fått förstärkning av flera av sina största NHL-stjärnor.

I det svenska laget fanns Peter Forsberg och Mats Sundin. Och i Finlands lag fanns Teemu Selänne.

Inte ens halva kvartsfinalen var spelad när Finland tog ledningen med 5–1, och tre av målen hade gjorts av Selänne.

Efter 5–1-målet dansade och sjöng de finländska supportrarna på läktaren av glädje och lycka. Som de såg det var semifinalplatsen säkrad, och dessutom hade de fixat den genom att slå ut ärkerivalen Sverige.

Men som det brukar heta: ”i hockey kan allt hända”, och den här gången fick vi uppleva en makalös vändning.

Dåvarande förbundskaptenen Hardy Nilsson bytte målvakt, Tommy Salo gick ut och Mikael Tellqvist kom in, och något hände med det svenska laget efter det bytet.

Tre snabba svenska mål gav Tre Kronors spelare ny energi, och tron att det var möjligt att vända.

För varje svenskt mål blev de finländska supportrarna allt tystare.

När Per-Johan ”Pebben” Axelsson med fem minuter kvar av matchen gjorde 6–5-målet – som blev segermålet – gick stora delar av publiken hem.

– Jag har inte fattat vad som har hänt. Det är så stort, så overkligt. De sista fem minuterna av matchen har jag inget egentligt minne av. Det finns inga ord att beskriva det med. Jag har aldrig varit med om något liknande, sa Mikael Tellqvist när DN träffade honom efter slutsignalen.

Tre Kronor hyllades i svensk press efter vändningen mot Finland med ord som bragd, mirakel och idrottshistoria. Foto: Bernt Ekdahl/TT

När Finland och Sverige möts på torsdag kväll i Kosice är det två lag som byggts på olika sätt som ställs mot varandra. 

När Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg fått 21 NHL-spelare att säga ja till VM-spel, finns det i det finländska laget ingen etablerad NHL-spelare.

Till viss del beroende på att flera av dem har sagt nej på grund av skador, men också för att den finländske förbundskaptenen Jukka Jalonen medvetet valt att satsa på spelare som till vardags spelar i de europeiska ligorna.

Vilken väg som är bäst får vi svar på under torsdagskvällen.

VM-guide: Allt du behöver veta om kvartsfinalen Tre Kronor-Finland