Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-22 07:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/new-york-rangers-betalar-55-miljoner-for-att-slippa-shattenkirk/

Ishockey

New York Rangers betalar 55 miljoner för att slippa Shattenkirk

Kevin Shattenkirk har spelat sin sista match för New York Rangers. Foto: Kostas Lymperopoulos/TT

Sommaren 2017 var Kevin Shattenkirk en av NHL:s mest eftertraktade spelare, och det var New York Rangers som vann dragkampen om den spelskicklige backen.

Nu betalar klubben 55 miljoner kronor – för att bli av honom, skriver Aftonbladet. 

Den högerskjutande backen hade tidigare representerat Colorado Avalanche, St. Louis Blues och Washington Capitals, budgivningen om hans tjänster inleddes efter NHL-slutspelet 2017. 

New York Rangers gick vinnande ur den striden och parterna skrev på ett kontrakt som sträckte sig över fyra år. Tanken var att Kevin Shattenkirk skulle säkra upp den klassiska klubbens försvar men också bidra i power play – men succén uteblev.

Efter två säsonger där New York Rangers gått kräftgång, och Shattenkirk tidvis både bänkats och förpassats till läktaren, köps han nu ut från kontraktet. 

Kostnaden för att slippa backen uppgår till 5,7 miljoner dollar (omkring 55 miljoner kronor), vilket utgör två tredjedelar av vad det hade kostat att behålla honom kontraktstiden ut.

Hur länge den svenska stjärnmålvakten Henrik Lundqvist planerar att fortsätta vakta kassen i Madison Square Garden är ännu osäkert, något som däremot står klart är att 37-åringen kommer spela i ett betydligt mer talangfullt New York Rangers nästa säsong.

Utöver att ha lyckats knyta till sig den ryska prickskytten Artem Panarin, vilket många anser är ligans största övergång, har man skrivit kontrakt med den stabila backen Jakob Trouba och valt den finska supertalangen Kaapo Kakko i den årliga NHL-draften.

Att klubben valt att göra sig av med Kevin Shattenkirk i förtid frigör utrymme under ligans lönetak och kan ha varit en bidragande orsak till att New York Rangers hade råd att förlänga kontraktet med den ryska nyckelforwarden Pavel Butjnevitj, som kom trea i lagets poängliga föra säsongen.