Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ishockey

NHL-listan: Mystisk Kevin Spacey-kampanj i Florida

Foto: Alan Diaz/AP

När det handlade om slutspelsspurt i NHL pratades det också en hel del om Erik Karlssons och Nylanders förträffligheter i veckan som gick. Det dök också upp en Hollywood-skådis i södra Florida.

Här är veckans NHL-lista.

1) Erik Karlsson

Det lyfts hela tiden fram detaljer som bevis för hur bra Erik Karlsson är. En av dem är att han spelat 240 raka matcher i världen bästa liga, där han haft en speltid på mer än 20 minuter. Med 29,07 i snitt per match spelar han mest av alla.

Foto: Nathan Denette/AP
William Nylander. Foto: AP

2) Nylanders

Det snackas mycket om Nylander-klanen just nu. William gör succé i Toronto och lillebor Alexander väntas gå tidigt i sommarens draft. Även pappa Michaels storhet lyfts fram, även om Derick Brassard i New York Rangers i veckan blev förste center att göra minst 26 mål, sedan Micke gjorde det 2006-07.

3) Sämst blev bäst

Anaheims metamorfos är sensationell. En liten jämförelse av första och andra halvan av serien: Mål 1,85/match (sämst)–3,42 (bäst), Powerplay 19,3% (elva)–26,9 (bäst), Räddningar 91,4 (13:e)–92,2 % (tvåa). Poängmässigt har lagt gått från sista till sjunde plats.

4) Henrik Lundqvist

Den svenske världsmålvakten gör sin bästa säsong hittills, men blev ändå utbytt för sjätte gången i lördags mot San Jose efter tre mål på 3.20 i sista perioden. Att bli utbytt sex gånger är lika många gånger som han blivit det under hela sin NHL-karriär före den här säsongen.

Foto: Frank Franklin II/APDomaren fick hoppa högt. Foto: AP

5) Hoppade på ”Henkes” hand

Domaren Thomas Joseph Luxmore hamnade helt fel i matchen New York Rangers–Florida. Bakom Henrik Lundqvist, mitt i målgården, försökte han se vad som hände. Plötsligt kom pucken loss och en spelare sköt mot det öppna målet. Ja, öppet så när som på domaren, som fick hoppa upp för att inte komma i vägen. Skottet tog i stolpen, men när Luxmore landade hade Henke hunnit dit med klubbhandsken. Tur att han hade den på sig, för domaren landade rakt på handsken med sin ena skridsko.

6) Dallas akilleshäl

Tyler Seguin fick nästan hälsenan avskuren, men hoppas vara tillbaka till slutspelet. Han lär behövas, för han är sexa i NHL:s poängliga med 33 mål och 40 assist.

7) James Reimer

I bland är det bra med miljöbyte. Fråga James Reimer. Han hade ingen vidare säsong i Toronto och trejdades till San Jose efter en räddningsprocent på 91,8. I San Jose har han vaktat kassen i fyra matcher. Räddningsprocenten är 95,2 och han har hållit nollan i två av matcherna.

8) Kevin Spacey

När Florida vann 12 matcher i rad började laget dela ut en huvtröja med en bild på ”House of Cards”-skådespelaren Kevin Spacey till lagets bäste spelare för kvällen. I lördags meddelade Spacey att han skulle komma till hemmamatchen mot Detroit. Klubben delade ut 10.000 bilder på Spacey med handtag för att hålla framför ansiktet. När matchen började visades bilder i pauserna på åskådare med Spaceys ansikte tills de släpppte skylten och avslöjade att de inte var stjärnan. Men 8.07 in i andra perioden avlägsnade en i publiken bilden och bakom den var orginalet. Till stort jubel från publiken.

Varför laget använder tröjan med Spaceys ansikte är en väl förborgad hemlighet. Spelarna tiger som muren.

9) Fyra fjärdekedjor

Guy Lafleur den förre Montreal-stjärnan har uttalat sig om sitt gamla lags fiaskosäsong: "Laget har fyra fjärdekedjor."

10) Belgisk hyllning

NHL:s isar färgades svart-gul-röda när offren för terrordåden i Bryssel fick en stilla minnesstund före matcherna.