Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 07:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ishockey/nhl-stjarna-stangs-av-i-fyra-ar-testat-positivt-for-kokain/

Ishockey

NHL-stjärna stängs av i fyra år – testat positivt för kokain

Jevgenij Kuznetsov. Foto: Triangle Sports Media/REX

Den ryska hockeyspelaren Jevgenij Kuznetsov stängs av från landslagsspel under fyra år. 

Washington-spelaren har testats positivt för kokain under en dopningskontroll, meddelar det internationella ishockeyförbundet. 

Men han kan komma att spela vidare i NHL eftersom ligan inte betraktar kokain som en prestationshöjande drog. 

Kuznetsov har spelat för Washington Capitals sedan säsongen 2013/2014. Där har han varit lagkamrat med Nicklas Bäckström under flera år och i fjol kunde de lyfta Stanley Cup tillsammans. 

Kuznetsov testades positivt för kokain under hockey-VM i maj och nu har det internationella ishockeyförbundet (IIHF) meddelat domen. 

Han stängs av i fyra år fram till den 12 juni 2023. Han stängdes tillfälligt av den 13 juni denna sommar men först nu meddelar IIHF det slutgiltiga beskedet efter att Kuznetsov inte begärt någon analys av B-provet. 

– Att representera mitt land har alltid legat mig nära om hjärtat och det är något jag är stolt över. Att inte få ta på mig landslagströjan under fyra år är väldigt jobbigt. Jag har svikit så många människor som är viktiga för mig, inklusive min familj, mina lagkamrater och vänner, säger Kuznetsov till Washingtons hemsida

Avstängningen gäller landslagsspel och inte nödvändigtvis spel i NHL. 

”Till skillnad från IIHF är kokain inte klassat som prestationshöjande och är därför inte förbjudet, enligt NHL:s och NHLPA:s (spelarfacket) stadgar”, skriver NHL:s vice kommissarie Bill Daly i ett utlåtande. 

Washington Capitals berättar att Kuznetsov har gått med på ett rehabiliteringsprogram och att klubben kommer stötta ryssen genom processen. 

Ryssen var i blåsväder under våren när han var med på en film där droger förekom. Det ska ha varit i samband med firandet av Stanley Cup-titeln 2018 men Kuznetsov tillbakavisade då uppgifterna om att han skulle ha tagit droger. 

Kuznetsov har gjort 416 matcher i NHL där han lyckats göra 337 poäng. För det ryska landslaget har han spelat 48 matcher.